הפוסט ציוד הלכתי לרכישה ישירה הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>ניתן לרכוש ציוד לטיפולי פוריות ישירות במכון פוע"ה בכתובתנו רחוב עזריאל 19, גבעת שאול, ירושלים.
בדיקת היריון / ביוץ – במכון.
ניתן לקבל גם במשלוח בדואר(רגיל), אך איננו יכולים להיות אחראים למשלוח.
ציוד לגבר (קונדום סטרילי לטיפולי פוריות):
יש לקבל היתר מרב פוסק בתחום האישות. לבקשת היתר ניתן לפנות לרבני פוע"ה (בטלפון 02-6515050).
קבלת הציוד לגבר במכון בשעות הפעילות או איסוף עצמי אצל מתנדב/ת באחת מנקודות המסירה ברחבי הארץ.
להסדרת קבלה באחת מנקודות המסירה יש ליצור קשר עם מוקד הפיקוח (לתשלום, ולתיאום כתובת קבלת הציוד).
1. חדרה
2. חיפה
3. טבריה
4. כפר חסידים
5. מגדל העמק
6. נהריה
7. צפת
8. רמת מגשימים
9. חריש
1. אילת
2. אשדוד
3. אשקלון
4. באר שבע
5. יד בנימין
6. נתיבות
7. רחובות
1. בית שמש
2. מכון פוע"ה
3. מעלה אדומים
4. קרית ספר (מודיעין עלית)
1. הרצליה
2. חולון
3. נתניה
4. פתח תקוה
5. ראשון לציון
6. רמת גן
7. תל אביב
8. יבנה
1. אריאל
2. בית אל
3. ביתר עילית
4. כוכב השחר
5. קרני שומרון
הפוסט ציוד הלכתי לרכישה ישירה הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>הפוסט ביוץ לפני טבילה הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>התהליכים שמובילים להיווצרותם של חיים חדשים הינם תהליכים עדינים, מורכבים ומופלאים: החל מהתהליכים ההורמונאליים שבגוף הגבר והאישה, שמובילים ליצירת תאי זרע חדשים אצל האיש ולביוץ אצל האישה, עבור דרך המפגש שבין הזרע והביצית והפריית הביצית על ידי הזרע, השתרשותה של הביצית המופרית בדופן הרחם, ועד להיריון תקין וללידת ולד בריא. עדינותם ומופלאותם של תהליכים כאלו גורמת לכך שתקלות רבות עשויות לקרות בדרך, ובכך להכשיל את היצירה המופלאה ששמה "אדם חי".
בין התקלות האפשריות:
על פי ההלכה, כדי שאישה תוכל לטבול אחרי ראיית דם, עליה לבצע ביום שהסתיים הדימום לפני השקיעה בדיקת "הפסק טהרה", שבה היא מוודאת שהדימום פסק, ולספור החל ממחרת אותו יום עוד שבעה ימים נקיים מדם, שבסיומם היא טובלת במקווה ומותרת לבעלה.
הלכה נוספת היא שגם אם הדימום הסתיים מוקדם, אין אפשרות להתחיל לספור שבעה ימים נקיים לפני שעבר זמן מסוים מהתחלת הווסת. על פי מנהג האשכנזים וחלק מהספרדים, יש להמתין לפחות ליום החמישי מתחילת הווסת כדי להתחיל את ספירת הימים הנקיים מהיום שלאחר מכן. לפי מנהג חלק מהספרדים, בהנחה שהדימום כבר הסתיים, אפשר להתחיל למנות את הימים הנקיים כבר החל ממחרת היום הרביעי מיחסי האישות האחרונים שקודם ראיית הדם.
מכל האמור לעיל עולה, שהאישה אינה יכולה לטבול לפני היום ה-11-12 מתחילת המחזור החודשי, ובמצבים שבהם הדימום מתארך, גם הטבילה תתאחר בהתאם.
עם ההתקדמות הרפואית בהבנת תהליכי הפוריות, התברר שחלון ההזדמנויות במהלך המחזור החודשי, שבו יחסי אישות יכולים להביא להיריון, הוא מצומצם יחסית, ונמצא סביב זמן הביוץ של האישה, שחל כשבועיים לפני קבלת הווסת הבאה. ההשלכה של הבנה זאת על זוגות ששומרים על טהרת המשפחה היא שאם טבילתה של האישה מתאחרת באופן שקיים זמן מצומצם יחסית בין הטבילה לבין הווסת הבאה, הרי שסיכוייה להיכנס להיריון נמוכים ביותר.
בכמה מחקרים שנערכו התברר, שבמרבית המקרים שבהם יש חשד לביוץ מוקדם הבעיה שונה לחלוטין, או שיש בעיה רפואית אחרת שאחד מהסימפטומים שלה הוא ביוץ מוקדם, מומלץ לבצע כמה בדיקות רפואיות בסיסיות:
אם אכן מתברר, שאכן מדובר בבעיה של ביוץ מוקדם, יש מגוון של פתרונות אפשריים שיכולים להתגבר על הבעיה. הפתרונות מחולקים לפתרונות הלכתיים, רפואיים וטבעיים:
פוסקים שדנו במקרים כאלו חיפשו פתרונות הלכתיים שמצד אחד יאפשרו את טבילתה של האישה בזמן שמתאים לכניסה להיריון, ומצד שני יעשו זאת באופן שבו תישמר מסגרת ההלכה, זאת כדי שלא תיווצר סתירה בין הרצון העז להולדת ילדים לבין הרצון לשמור על ההלכה. ואכן, ברובם המוחלט של המקרים הצליחו הפוסקים למצוא פתרונות כאלו.
בין הפתרונות שהוצעו על ידי הפוסקים:
יודגש, שעל פי ההלכה, טבילה לפני שעברו שבעה ימים נקיים, אינה קבילה מבחינה הלכתית. למאמר שמפרט באופן נרחב מדוע אין אפשרות הלכתית לטבול לפני סוף השבעה נקיים
בד בבד, ההתקדמות הרפואית שאפשרה פתרונות לדחיית הביוץ וקיצור הדימום החודשי, סייעה מאוד לפתור את הבעיה, כך שכיום אפשר למצוא פיתרון, לרוב פשוט, לכל מקרה כזה, ביחד עם שמירה על ההלכה.
בין הפתרונות הרפואיים האפשריים:
בנוסף לפתרונות הרפואיים לקיצור הדימום ולדחיית הביוץ, ישנם פתרונות מתחום הרפואה המשלימה, ביניהם פתרונות פשוטים באופן יחסי, כגון תוספי תזונה מסוימים. חשוב לוודא שמדובר בתוסף תזונה שמשרד הבריאות נתן אישור לשווק אותו.
להנחיות מפורטות כיצד מומלץ לנהוג במקרה של חשד לביוץ לפני טבילה
בעבר, כשהתופעה של ביוץ מוקדם התגלתה, היה מקובל לכנות אותה "עקרות הלכתית", דהיינו סוג של עקרות שנובע מרצון לשמור על ההלכה. אולם כיום, שימוש במינוח שכזה אינו מתאים למציאות, שכן לא מקובל כיום לכנות זוגות שסובלים מקשיים שניתנים לפיתרון בשם "עקרים", במיוחד שהפתרונות לביוץ שמגיע לפני המקווה הם לרוב פשוטים באופן יחסי. לכן השם המתאים יותר לכינוי תופעה זו הוא "ביוץ מוקדם".
הפוסט ביוץ לפני טבילה הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>הפוסט בדיקות פוריות הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>מערכת הרבייה הנשית היא מכלול ביולוגי מורכב האחראי על יצירת הולד. המערכת כוללת את השחלות, שבהן הביציות מיוצרות ומשתחררות מעת לעת במהלך המחזור החודשי. ביציות אלו עוברות דרך החצוצרות אל הרחם, שם יכולה להתרחש הפריה אם יש זרע. הרחם, הוא האיבר שבו משתלת ביצית מופרית ומתפתחת לעובר במהלך ההריון. צוואר הרחם, הממוקם בקצה התחתון של הרחם, מחבר אותו לנרתיק. הנרתיק הוא תעלת הלידה וגם ממלא תפקיד במחזור ובאישות. הורמונים, כמו אסטרוגן ופרוגסטרון, מווסתים תהליכים אלו ושומרים על תקינות התהליך כולו.
מורכבות מערכת זו היא הסיבה לכך שאיתור גורם מעכב פוריות אצל האישה, מצריך לבצע בדיקות שונות ומגוונות.
ההפריה ולאחריה תהליך ההיריון יכולים להתרחש רק כשהאברים השונים במערכת, הרחם, השחלות והחצוצרות – תקינים, ורק כשניתנת תמיכה הורמונאלית תואמת.
ממילא, כל תקלה, הורמונאלית או פיזית: בעיה הורמונאלית שפוגעת בביוץ, חסימה בחצוצרות, מבנה רחם לא תקין, בעיה הורמונאלית שפוגעת במערכת התמיכה שאחרי הביוץ וההפריה וכדומה, יכולה לפגוע בסיכויים של הפריה או של היריון תקין.
מדובר בבדיקות פשוטות יחסית, ולרוב אין צורך ברופא פוריות כדי לקבל הפניה לבדיקות אלו, אלא די ברופא נשים רגיל.
במסגרת הבירור הראשוני חשוב לברר מהו הפער שבין וסת לווסת, וכמה זמן נמשך הדימום החודשי. מחזור תקין נע בין 26-35 יום. משך זמן קצר יותר או ארוך יותר עלול להעיד על הפרעות הורמונאליות שונות. וסת תקינה נמשכת 4-7 ימים. וסת ארוכה יותר עלולה להעיד על בעיות הורמונאליות או פיזיולוגיות שונות. זאת בנוסף לעובדה שווסת ארוכה בשילוב של מחזורים קצרים עלולים לגרום לכך שהביוץ יתרחש לפני הטבילה (למידע נוסף על ביוץ לפני טבילה>)
מדובר בבדיקת דם שנערכת בין היום ה-2-4 מתחילת הווסת, ומטרתה לספק מידע רב על הרמות השונות של ההורמונים שמשפיעים על הפוריות אצל האישה.
א. בדיקת הביוץ על ידי סימנים גופניים, כדוגמת חום השחר וההפרשות הנרתיקיות אצל האישה.
ב. בדיקת הביוץ באמצעות שימוש בערכת ביוץ ביתית, שניתנת לרכישה בכל בית מרקחת.
ג. מעקב זקיקים – במסגרת בירור פוריות, כאשר רוצים לבדוק את הביוץ ואת התהליכים שמובילים אליו בצורה מדויקת, מומלץ לבצע מעקב זה. מדובר בבדיקות אולטרא סאונד שנערכות בימים המתאימים (החל מכשבועיים וחצי לפני הזמן הצפוי של הופעת הווסת הבאה), ומטרתן לבדוק האם ומתי מתפתח תהליך תקין לקראת ביוץ. את מעקב הזקיקים אפשר ללוות בבדיקות דם שמטרתם לזהות את העלייה בהורמונים השונים לקראת הביוץ.
בדיקת דם שנערכת כשבוע לאחר המועד המשוער של הביוץ, ומטרתה לבדוק האם אכן יש עלייה בהורמון הפרוגסטרון שמצביעה על כך שהתרחש ביוץ תקין.
עקב מורכבותה של הבדיקה שלהלן, היא לרוב אינה מתבצעת כבירור ראשוני, אלא רק בשלבים המתקדמים של הבירור, לרוב לאחר שהתבצעה גם הערכה של פוריות הגבר. לבדיקה זו יפנה בדרך כלל רק רופא פריון.
בדיקת רנטגן שבמהלכה מוזרק יוד לחלל הרחם, שמתפזר ברחם ובחצוצרות ומודגם באמצעות צילום הרנטגן. מטרתה של הבדיקה לבדוק האם מבנה הרחם תקין, והאם החצוצרות, שהן האבר המקשר שבין השחלות לרחם, ובהן נעה הביצית אחרי הביוץ ומתרחשת ההפריה, פתוחות באופן תקין. כיוון שמדובר בבדיקה שכרוכה באי נוחות מסוימת, והסבירות למציאת בעיה בבדיקה זו נמוכה באופן יחסי, מקובל לבצע בדיקה זו רק לאחר שהתבצעו שאר בדיקות הפוריות ונשללו בעיות אחרות. כיוון שבדיקה זו כרוכה בהכנסת מכשור רפואי לתוך הרחם, היא מעוררת שאלות בתחום טהרת המשפחה.
הפוסט בדיקות פוריות הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>הפוסט מתקשים להיכנס להריון? הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>הפוסט מתקשים להיכנס להריון? הופיע לראשונה ב-מכון פועה.
]]>בדיקת זרע היא הבדיקה הבסיסית הראשונית להערכת פוריות הגבר. מכיוון שבין 30%-50% מבעיות הפריון נגרמות כתוצאה מליקויים בזרע, חשוב לבצע בדיקה למצב הזרע בשלב מוקדם יחסית של בירור אי פריון. בבדיקת זרע נבדקים כמה מדדים, שהעיקריים שבהם הם:
בנוסף, נבדקים מדדים נוספים, כגון נפח נוזל הזרע, חומציות נוזל הזרע ועוד, שלעתים יש להם חשיבות.
עקב האיסור ההלכתי על הוצאת זרע לבטלה, בדיקת זרע נחשבת למורכבת מבחינה הלכתית, ויש גישות שונות בין הפוסקים האם, מתי וכיצד יש לבצע בדיקת זרע. לכן באופן מעשי, ביצוע של כל בדיקת זרע מצריך היתר הלכתי מרב פוסק שמכיר היטב את הצדדים ההלכתיים והרפואיים של הנושא.
גם כשמתירים בדיקת זרע, יש אופנים הלכתיים לביצוע הבדיקה:
מתי בוחרים בשיטה הזאת
מי שחשוב לו לשמור על ההלכה, ויתבקש לבצע בדיקת זרע, לרוב יבצע בפעם הראשונה את הבדיקה בצורה הזו.
איך מבצעים
מקיימים יחסי אישות רגילים, שלאחריהם האישה אוספת באמצעות כוס סטרילית חלק מנוזל הזרע שנפלט מגופה באופן טבעי. את הכוס הסטרילית מביאים למעבדה תוך שעה מרגע מתן הזרע.
להנחיות מפורטות לביצוע בדיקת איסוף וגינאלי >
הפן ההלכתי
זו השיטה הכי טובה מבחינה הלכתית, כיוון שהיא מבוססת על קיום יחסי אישות באופן טבעי. למאמר שמפרט באופן נרחב על היתרונות ההלכתיים שבביצוע בדיקת זרע באופן של איסוף וגינאלי
מצד שני, אופן ביצוע הבדיקה עלול לפגוע במהימנות התוצאות שלה, אולם במרבית המקרים הפגיעה אינה משמעותית, ולכן הבדיקה נחשבת למהימנה דיה לצורך אבחנה ראשונית.
למחקר מפורט שמשווה את התוצאות של בדיקת איסוף וגינאלי לתוצאות של בדיקת זרע רגילה
במקרים שבהם הבדיקה יוצאת תקינה, בדרך כלל ניתן להסתפק בה, ואין צורך בבדיקת זרע נוספת. במקרים שבהם הבדיקה יוצאת לא תקינה, תידרש לרוב בדיקת זרע נוספת, ויש להתייעץ עם רב פוסק האם ובאיזה אופן לבצע את הבדיקה נוספת.
מתי בוחרים בשיטה הזאת
כשמתגלה חשד לבעיית זרע בבדיקת האיסוף הווגינאלי, או במסגרת מתן זרע לצורך טיפול פוריות.
איך מבצעים
באופן של קיום יחסי אישות רגילים עם קונדום מיוחד שאינו מכיל קוטלי זרע והוא מאוחסן באופן ששומר על הסטריליות שלו (קונדום סטרילי), שבקצהו עושים חור קטן. לאחר סיום חיי האישות הבעל מוריד את הקונדום שבתוכו נוזל הזרע, שם אותו בתוך כוס סטרילית שהוכנה מראש, ואת אותה כוס יש להביא למעבדה תוך שעה מרגע מתן הזרע. חשוב להדגיש שהקונדום הסטרילי אינו נמכר בבתי מרקחת רגילים אלא במקומות ייעודיים, כגון במעבדות פוריות מסוימות או במכון פוע"ה.
הפן ההלכתי
יש שמכנים את הקונדום הסטרילי המיוחד – "קונדום הלכתי", אך נדגיש שכינוי זה אינו מהווה היתר גורף לשימוש באותו קונדום. במקרים מסוימים אפשר לשלב את הבדיקה הנוספת בטיפול פוריות שבו ישתמשו בזרע גם לצורך אפשרות כניסה להיריון. לאפשרות זו, כשהיא נעשית תחת פיקוח הלכתי מתאים, יש יתרונות הלכתיים, אולם לא תמיד היא מעשית.
מתי בוחרים בשיטה הזאת
במקרים חריגים שבהם בני הזוג אינם מצליחים לבצע בדיקת זרע באמצעות קיום יחסי אישות עם קונדום סטרילי, למרות שהם קיבלו הדרכה נכונה לביצוע הבדיקה.
איך מבצעים
בני הזוג מקיימים יחסי אישות רגילים, ולקראת פליטת הזרע הבעל ייצא ויפלוט את הזרע לתוך כוס סטרילית שהוכנה מראש.
הפן ההלכתי
לדעת רוב הפוסקים שיטה זו פחות טובה הלכתית מהשיטה של הבדיקה באמצעות הקונדום הסטרילי (גם מבחינה רפואית היא נחשבת פחות מוצלחת), אולם כיוון שעדיין מדובר במתן זרע במסגרת של יחסי אישות, מרבית הפוסקים התירו אותה כשבני הזוג אינם מצליחים לתת זרע באמצעות הקונדום הסטרילי.
הוצאת זרע בידיים נחשבת לבעייתית מאוד מבחינה הלכתית, גם כאשר היא נעשית במסגרת בירור פוריות. מכיוון שבדיקת זרע אינה מוגבלת לזמן מסוים בחודש, בדרך כלל יש אפשרות לבצע את הבדיקה באחד האופנים המתוארים למעלה.
גם במקרים חריגים, כגון במקרה של רווק שקיבל היתר לבצע בדיקת זרע, יש אופנים לבצע את הבדיקה באמצעות מכשיר מיוחד שנקרא PVS, שגורם להוצאת זרע מבלי שיהיה צורך להוציא זרע ישירות בידיים (לדף המידע על PVS).
לכן, השימוש בשיאה זו שמור למקרים חריגים בלבד, ורק לאחר קבלת היתר הלכתי מפורש מרב פוסק שבקיא בתחום.