האתר הוא לע"נ הורינו היקרים חיים וזהבה בלומרט ז"ל ושלום אברדם ז"ל ת.נ.צ.ב.ה.

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צומות לנשים מניקות

רקע רפואי

עד היום לא נעשו מחקרים כוללים ומסודרים על השפעת צום ממושך, כדוגמת צום יום הכיפורים, על ההנקה. ממחקרים שנעשו על צומות קצרים יותר התברר שמצד אחד הצום משפיע על כמות החלב ואיכותו, אולם השפעה זו היא הפיכה וכמה שעות לאחר חידוש האכילה, המצב חוזר לקדמותו. מראיונות עם נשים מניקות שצמו ביום הכיפורים, עלו הנתונים הבאים:
– לעתים נשים מניקות נמצאות במתח וחרדה לקראת צום יום הכיפורים, והם משפיעים לרעה על כמות החלב.
– בדרך כלל אין ירידה בכמות החלב ביום הכיפורים עצמו, וגם התינוק לא מראה סימני סבל, אולם יש ירידה מסוימת בכמות החלב ביום שלאחר יום הכיפורים, ולעתים התינוקות בוכים יותר ביום שלמחרת הצום. אפשר להתגבר על כך באמצעות הגברת משך ותכיפות ההנקה ביום שלאחר הצום.
– לא ידוע על מקרים שבהם הצום גרם להפסקת ההנקה לחלוטין לנשים שהניקו הנקה מלאה או כמעט מלאה לפני הצום.
– נשים מניקות חשות חולשה ביום הכיפורים אך בדרך כלל לא מגיעות להתייבשות.
– ההמלצה לנשים מניקות לשתות הרבה ערב הצום גורמת לעתים לעודף של ייצור חלב ביום הכיפורים ולגודש.

רקע הלכתי

במהלך השנה יש כמה וכמה צומות, שמחולקים לשלוש דרגות שונות:
1. הצומות הקלים – הכוונה לצום גדליה, עשרה בטבת, תענית אסתר ושבעה עשר בתמוז. זמנם של הצומות הללו הוא רק החל מלפנות בוקר ועד הערב, רק אכילה ושתייה נאסרו בהם, וחולים, אפילו שאינם מסוכנים, פטורים מלצום בהם. בנוסף, גם נשים בהיריון ונשים מניקות פטורות מהצומות הללו.
2. צום תשעה באב – צום זה מתחיל כבר מהערב שלפני, ונאסרו בו דברים נוספים כגון רחצה. כמו כן, על אף שחולים שאינם מסוכנים פטורים גם מצום זה, נשים בהיריון ונשים מניקות חייבות לצום בו ככל שהצום אינו מסכן אותן או את עוברן/ תינוקן.
3. צום יום הכיפורים – צום זה הוא הצום היחיד שחיובו הוא מהתורה, ועל פי ההלכה רק מי שהצום מסכן את חייו או את חיי התלויים בו (כגון אישה מניקה שתינוקה אינו אוכל דברים אחרים ויש חשש שכשתצום החלב לא יספיק לתינוק) פטור מלצום. בנוסף לכך, גם במקרים שבהם יש צורך לאכול או לשתות עקב סכנה, יש לעשות זאת (כשהדבר אפשרי) באופן שמכונה "אכילה ושתייה לשיעורים", דהיינו לאכול כמויות קטנות בשיעור מסוים ובהפרשי זמן מסוימים בין אכילה לאכילה ובין שתייה לשתייה. להסבר מפורט על אופן השתייה לשיעורים>

הדרכות הלכתיות

הצומות הקלים

כאמור לעיל, נשים מניקות פטורות מלצום בצומות הקלים, והן יכולות לאכול ולשתות כרגיל.

תשעה באב

1. יולדת בתוך שלושים יום מהלידה מוגדרת כחולה שאין בה סכנה, ולכן היא פטורה מצום תשעה באב, אפילו אם היא אינה מניקה.
2. אישה מניקה שתינוקה אוכל גם דברים אחרים או שהוא מקבל מידי פעם תחליפי חלב אם, צריכה לצום בתשעה באב תוך הכנה מרבית לצום ומנוחה במקום מוצל וקריר. אם היא מרגישה במהלך הצום שאין לה די חלב להניק את התינוק, תיתן לו מאכלים אחרים או תחליפי חלב אם.
3. אישה מניקה שתינוקה ניזון מחלב אם בלבד, והיא חוששת שאם תצום, לא יהיה לה די חלב להניקו במהלך הצום, אם מדובר בתינוק חלוש, כגון פג וכדומה, לא תצום. אם מדובר בתינוק בריא, תתחיל לצום, ואם תחוש במהלך הצום שאין לה די חלב כדי להניק את התינוק, תתחיל לאכול ולשתות כרגיל.
4. כשתשעה באב חל בשבת והצום נדחה ליום ראשון, יש מחלוקת בין הפוסקים האם אישה מניקה צריכה לצום, ועליה להתייעץ עם רב מה לעשות.
5. במקרים שבהם האישה פטורה מהצום, אין בתשעה באב דין של "שיעורים", והיא יכולה לאכול ולשתות כרגיל, אך כדי להשתתף בצרת הציבור, תאכל רק מאכלים "פשוטים" ולא לתענוג.

יום כיפור

1. אישה מניקה שתינוקה אוכל גם דברים אחרים או שהוא מקבל מידי פעם תחליפי חלב אם, צריכה לצום בתשעה באב תוך הכנה מרבית לצום ומנוחה במקום מוצל וקריר. אם היא מרגישה במהלך הצום שאין לה די חלב להניק את התינוק, תיתן לו מאכלים אחרים או תחליפי חלב אם.
2. אישה מניקה שתינוקה ניזון מחלב אם בלבד, והיא חוששת שאם תצום, לא יהיה לה די חלב להניקו במהלך הצום, אם מדובר בתינוק חלוש, כגון פג וכדומה, עליה לשתות "לשיעורים" מתחילת הצום. אם מדובר בתינוק בריא, תתחיל לצום, ואם תחוש במהלך הצום שאין לה די חלב כדי להניק את התינוק, תתחיל לשתות "לשיעורים".
3. צום יום הכיפורים חשוב יותר מתפילה, ובוודאי יותר מתפילה בבית הכנסת. לכן עדיף שהאישה תשהה בבית ולא תגיע לתפילה, כדי שלא תתאמץ יתר על המידה ותיאלץ לשתות. אם האישה יודעת שקל לה לצום, ובית הכנסת קרוב למקום מגוריה, יש אפשרות שתבוא לתפילות "כל נדרי" ונעילה, כמובן רק אם היא חשה בטוב ויש לה די חלב.
4. במקרים שבהם האישה פטורה מהצום, עדיין אסור לה לאכול, וכן אסור לה לשתות כרגיל, אלא תשתה "לשיעורים" עד שתרגיש שיש לה די חלב.
5. כשניתן היתר "לשתייה בשיעורים", מומלץ לשתות גם משקאות מזינים, כגון מיץ, חלב או מרק מרוסק היטב, ואין להסתפק במים בלבד.

מכון פוע"ה מפעיל מערך ייעוץ מיוחד לפני תשעה באב ויום כיפור כדי לתגבר את המענה לשאלות שנשאלות לקראת הצום. להתייעצות עם רב יועץ ופוסק במכון פוע"ה כיצד והאם עלייך לצום תוך כדי הנקה, חייגי 02-6515050 בשעות הפעילות של מכון פוע"ה.

בנוסף, מכון פוע"ה הוציא קובץ מאמרים נרחב בשם שו"ת רבני פוע"ה – יום הכיפורים, שנותן הדרכות מפורטות לצום, ויש בו מאמר מיוחד על צום יום הכיפורים לנשים מניקות לפרטים נוספים ולרכישת קובץ המאמרים, לחץ כאן>

לקריאה הלכתית מורחבת
הדרכה מעשית לנשים מניקות לקראת יום הכיפורים
צומות בהנקה/ מתוך ספר פוע"ה כרך שלישי – הריון ולידה
צום לנשים מניקות/ מתוך שו"ת רבני פוע"ה ליום הכיפורים

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן