אין כמו בבית

בשעה 23:15 צלצל הטלפון מהמוקד אדם נסער נשמע מעברו השני של הקו "סליחה על ההפרעה אך שאלתי נראית לי דחופה. מדובר באבא שלי, חולה במחלת הכליות וכרגע הוא מטושטש ומתקשה בנשימה, האם חייבים לפנותו למרכז הרפואי למרות שהוא ביקש בעבר בפירוש שלא נעשה זאת?" השאלה הזו דומה בסגנונה לשאלות רבות שהועלו במהלך השנה האחרונה במוקד של אגף קדושת החיים מבית מכון פוע"ה.
בשנים האחרונות ישנה עליה חדה בבקשות לטיפול ביתי בחולים הזקוקים לכך. אחת הסיבות היא המיכשור והכשרת צוות מותאמים, המאפשרים לחולה ולבני המשפחה טיפול מקצועי וראוי. בקדושת החיים הבינו שזה צו השעה. מידי שנה, מתקיים כנס שנתי שעוסק באתגרים המעשיים וסוקר בצורה רחבה את ההתמודדויות הכרוכות בהם. השנה, יעמוד הכנס בסימן הטיפול הביתי מזוויות שונות ויספק כלים מעשיים להתמודדות מיטבית עבור בני המשפחות ויקיריהם החולים בכל הרבדים: רפואי, הלכתי, רגשי וכלכלי.
הרב צבי ארנון, ראש אגף קדושת החיים: "בחרנו השנה בנושא זה בשל ריבוי הפניות שהגיעו אלינו למוקד. גילינו כי בני משפחות רבים מגיעים לצומת דרכים שבהם הם נדרשים לקבל החלטות מכריעות חיים. הדילמות הרבות, לצד האתגרים המוסריים, מוסיפות על בני המשפחות מעמסה רבה".
"ישנן מסגרות שונות שנועדו לתת את המענה החל מאשפוז אקוטי במצבים חריפים וכלה במסגרת הוספיס בית לחולה הנוטה למות. במצבים אלו עולות שאלות רבות, ביניהן מהם הטיפולים ההכרחיים במצבים אלו? מתי קיימת חובה להתפנות למרכז הרפואי? ומהו היחס לסוף החיים בבית?" הרב ארנון מסביר "מדובר בהחלטות מכריעות, דילמות הלכתיות ואתגרים רגשיים בחולים, כולל סופניים."
אגף קדושת החיים מבית מכון פוע"ה, מספק מענה רחב וייעוץ למשפחות במצבים מורכבים שבהם אחד מבני הבית חולה ונזקק לטיפול רפואי. במצבים אלו עולות שאלות רבות, הן בהיבטים הלכתיים והן בהיבטים מוסריים כיצד לפעול בצורה הנכונה ביותר.
מיכאל לוי, שסעד את אביו החולה תקופה ארוכה סיפר על ההתלבטויות הגדולות שליוו את אחיו ואחיותיו בסוגיות השונות, "אנחנו 6 אחים בקשר טוב, בדרך כלל אנו מסתדרים בינינו מצוין. אולם סביב הטיפול באבא התגלו חילוקי דעות שלפעמים היו קשים ולא נעימים. האם לקחת אותו לטיפול נוסף במרכז הרפואי למרות הסיכון הכרוך בכך. האם לאפשר לו לסיים את חייו בבית או במרכז הרפואי". מיכאל תיאר הרבה מתחים בין האחים כאשר כל אחד מבסס טענותיו מפי רופאים ורבנים.
מלכה בנזימן, עובדת סוציאלית לגיל השלישי בעלת ניסיון רב בתחום ומרצה בכנס השנה, מצטרפת לשיחה: "צומת קבלת ההחלטות לגבי טיפול בהורה מבוגר, הסובל מהיתדרדרות תפקודית פיזית או מנטלית, כרוך ברגשות רבים ומורכבים. עצם העובדה שילדים נדרשים לקבל החלטה עבור הוריהם, היא דילמה לא פשוטה. שהרי יש כאן היפוך תפקידים שמטבעו יכול להיות טעון ברגשות כבדים של חוסר אונים, אחריות, כעס ואשמה".

בנזימן מדגישה כי "בסיטואציה הזו בני המשפחה זקוקים לאוזן קשבת ויד מכוונת ברמה מקצועית. זה המקום שלי כעובדת סוציאלית עם מומחיות בתחום הגיל השלישי, לנתח יחד איתם את הנתונים הרלוונטיים במטרה להגיע לתובנות המתאימות ביותר. אין מרשם אחד שמתאים לכולם. לכל משפחה יש רגישויות משלה ומשאבים העומדים לרשותה".
ענין נוסף בטיפול ביתי הוא הקושי הכלכלי המלווה לטיפול הביתי. הרב ארנון: "עם השנים נחשפנו לעולם שלם של טיפולים רפואיים פרטיים המספקים אפשרויות מתקדמות מאוד, כידוע טיפול ביתי יקר יותר ולרוב הוא לא מסובסד על ידי הקופה. והשאלה האם אדם שזקוק לדוגמא לצילום ריאות צריך לשלם מכיסו עבור צילום ביתי יקר, או שכדאי לטלטל אותו למרכז רפואי ולהמתין שעות רבות עד לביצוע הבדיקה ולקבלת התוצאות, מה שעלול לגרום להשלכות נוספות כמו טלטולים וסכנת הידבקות? "
למה חשוב לכם להשתתף בכנס?
הרב ארנון: "במהלך הכנס נעסוק בדילמות השכיחות מתוך מטרה להעביר את הידע הרחב אותו צברנו בשנים האחרונות, אנו רואים חשיבות רבה בכנסים ומשדרים שנותנים מידע חשוב לציבור ולצוותים הרפואיים ומשתדלים כל הזמן לעורר מודעות לנושא שהוא לא פשוט לאף אחד. רבנים, רופאים ואנשי מקצוע, יתנו מענה בתחום ההתמחות שלהם, על מנת לייצר אמירה מסודרת מהי הדרך הנכונה בנושא הטיפול הביתי".
חשוב לדעת שבקדושת החיים מציעים תמיכה רחבה באמצעות מוקד טלפוני זמין 24/7, כל השנה. במוקד פועלים רבנים בשיתוף פעולה עם רופאים עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע נוספים על מנת לכוון את המשפחות בדילמות המורכבות.
הרב מנחם בורשטין, מייסד וראש מכון פוע"ה: "כל פניה לקדושת החיים מקבלת התייחסות עם מעטפת של 360 מעלות, הכוללת אבחון והתייעצות חיצונית, כדי להעניק סיוע וליווי תואם לאופי המשפחה ולסגנון הטיפול הדרוש, במיוחד כיוון שיש במקרים הללו רגישויות רבות".
למי מיועד הכנס?
לבני משפחות שיקיריהם חולים ולכל סוגי אנשי המקצוע: רבנים, רבניות, צוותי רפואה, עובדים סוציאלים ועוד. בין המרצים יהיו הרב אריאל וידר, הרב מנחם בורשטין, הרב פרופסור אברהם שטיינברג, ד"ר גדעון ליפשיץ, ד"ר רוני צבר ועוד. הכנס הוא דיגיטלי ויערך ביום רביעי, ט"ו אלול (18.9), בשעה 19:30. במהלך הכנס ינתן מענה בשידור לשאלות הצופים.
אתם מוזמנים להצטרף ללא עלות בהרשמה מראש – להוסיף קישור.
"קדושת החיים כי יש זמנים בחיים שלא מחליטים לבד"

בואו והירשמו לכנס השנתי של קדושת החיים

צריכים עזרה?

אנחנו כאן בשבילכם!
השאירו פרטים וצוות המכון יחזור אליכם ויסייע במהירות ובמקצועיות :)

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן