כלים להארכת ימי הטהרה

התמודדות עם כתמים וכלים להארכת ימי הטהרה

א. מבוא

כלים להארכת ימי הטהרה מחולקים לשניים:

1. כלים הלכתיים להתמודדות עם בעיות שונות שעשויות לקצר את ימי הטהרה, כגון הכתמות בזמן שבני הזוג מותרים או במהלך שבעת הימים הנקיים.

2. פתרונות רפואיים שונים לדחיית קבלת הווסת במקרים שבהם בני הזוג מרגישים שהם זקוקים להארכת תקופת הזמן שבה הם מותרים.

להלן ניתן מידע כללי בלבד. חשוב להדגיש שכל פתרון הלכתי מעשי דורש התייעצות עם רב כדי לברר האם פתרון זה מתאים למצבם של בני הזוג. כמו כן, כל פתרון רפואי מעשי דורש התייעצות עם רופא לשם התאמת הפתרון, ובמקרים שבהם יש צורך – קבלת מרשם רופא.

ב. סוגים שונים של דימומים.

ככלל, יש סיבות שונות להופעת דימומים בין וסתיים וכתמים. חלק מהדימומים אינם אוסרים, ואילו חלקם עלולים לאסור את האישה, אם הם עומדים בכללים של דימום אוסר. דוגמאות לכללים של דימום אוסר מן התורה: דם שנראה בהרגשה או בבדיקה פנימית. דוגמאות לכללים של דימום אוסר מדרבנן: כתם דם שנראה על בגד לבן וגודלו מעט פחות מגודל מטבע של שני שקלים (או למעלה מכך).

בין סוגי הדימומים שאינם אוסרים מבחינה הלכתית:
1. שריטות ופצעים מאזור פתח הנרתיק.
2. דימומים שמקורם מפי הטבעת כתוצאה מטחורים או מפיסורה.
3. דימומים כתוצאה מדלקת בדרכי השתן.
4. תפרים לאחר לידה שנפתחו.
5. רגישויות בנרתיק שגורמות לדימום כתוצאה מפטריות או מטפיל אחר.
6. פציעה שנגרמת כתוצאה מריבוי בדיקות בנרתיק רגיש.
7. דימומים כתוצאה מרגישות בצוואר הרחם. יש לציין שבדימום כזה בדרך כלל האישה לא תרגיש כאב, כיוון שכמות העצבים בצוואר הרחם מעטה.
8. יובש גדול בנרתיק שגורם לגירוי כתוצאה מצניחת רחם.
9. פצעים שנצרבו על ידי הרופא ונפתחו מחדש.
10. פציעה נרתיקית כתוצאה מבדיקת רופא.
11. אמצעי מניעה שמונח בנרתיק, כגון טבעת נובה רינג, דיאפרגמה או חוט של התקן תוך רחמי, אם הוא גורם לפציעת הנרתיק ולדימום.

בין סוגי הדימומים שעלולים לאסור את האישה, אף על פי שהם מגיעים שלא בזמן הווסת:

1. אי סדירות הורמונאלית. מדובר באחד הגורמים המרכזיים לבעיות הכתמים.
2. דם וסת שנשאר בנרתיק ולא נוקה קודם הפסק הטהרה.
3. כתמים כתוצאה מהנקה.
4. דימום בהיריון כתוצאה מהיפרדות שליה.
5. דימום כתוצאה משימוש בגלולות למניעת היריון, במיוחד גלולות שמכילות פרוגסטרון בלבד.
6. דימום כתוצאה מנוכחות התקן תוך רחמי.
7. דם ביוץ – דימום כתוצאה מנפילה ברמות האסטרוגן אצל האישה בימים שסמוכים לביוץ.
8. מחלות שונות שמשפיעות על המערכת ההורמונאלית וגורמות לדימום.
9. תגובה נלווית לסרטן של רירית הרחם.
10. בדיקות רפואיות וטיפולים רפואיים שונים בתוך הרחם, דבר שאוסר לשיטות מסוימות, במיוחד אם נגרמה הרחבה של צוואר הרחם.

ג. כיצד להימנע מכתמים אוסרים

ככלל, המטרה שעומדת לפנינו בהדרכות שלהלן היא שמצד אחד במהלך כל הימים שבהם האישה מותרת, היא תדע את מצבה האמיתי, ומצד שני היא לא תיאסר גם במצבים שבהם מופיעים כתמים.
כמובן שבמצבים שבהם יש אי סדירות של כתמים ודימומים, מדובר בבעיה רפואית. ממילא יש צורך להתייעץ עם רופא מומחה כדי לברר את סיבת הופעת הכתמים ולקבל פתרון רפואי מתאים.
עד למציאת הפתרון הרפואי, חשוב לדעת כיצד להתנהג כדי לא להיאסר מאותן הכתמות.
יש שיטה הלכתית לפיה יש להחמיר בכל כתם דם שסביר להניח שהמקור שלו הוא מהרחם, אפילו כשהוא לא עומד בכללים ההלכתיים של כתם אוסר. אולם לדעת פוסקים רבים, יש ללכת על פי כללי ההלכה, ואם התורה לא אסרה את האישה, והכתם אינו עומד בכללים ההלכתיים שקבעו חכמים לאיסור, אין סיבה להחמיר.
העצות שנביא להלן מסתמכות על השיטה השנייה:
1. ראשית, ללכת תמיד עם לבנים צבעוניים בצבעים בהירים. כך מצד אחד האישה מודעת למצבה, אך מצד שני, הם לא ייאסרו, כיוון שאחד מכללי ההלכה הוא שכתם דם שנראה ללא הרגשה על בגד שאינו לבן – אינו אוסר את בני הזוג.
2. אפשרות נוספת היא ללכת עם תחתונית לבנה ולסמוך על הפוסקים שסוברים שתחתונית מוגדרת כ"דבר שאינו מקבל טומאה". כתמי דם שנראו ללא הרגשה על "דבר שאינו מקבל טומאה", אינם אוסרים.
3. במקרה שבו האישה רואה כתם – אין לבדוק בדיקה פנימית, כיוון שבדיקה פנימית שנראה עליה דם שסביר שמקורו מהרחם, אוסרת את בני הזוג בכל כמות דם.
4. במקרה שבו האישה רואה כתם, אף על פי שמדובר בכתם שאינו אוסר, כדאי להמליץ למעשה שבני הזוג לא יקיימו יחסי אישות בשעות הסמוכות לראייה. הטעם לכך הוא שאם האישה תראה דם בסמוך לחיי אישות, בני הזוג ייאסרו.
5. לאחר שעובר זמן מהראייה האחרונה של כתם, והקינוחים אחרי הטלת שתן נקיים לחלוטין, אפשר לחזור גם לקיום יחסי אישות.
6. אישה שרואה כתם דם ללא הרגשה על בגד צבעוני או על דבר שמוגדר כ"אינו מקבל טומאה", מעיקר הדין היא אינה צריכה לשאול רב מה דינה, שכן כאמור לעיל, כתם כזה אינו אוסר. אך אם מדובר בכתם גדול (כגודל של שלושה מטבעות או יותר), ראוי שתשאל עליו.
7. אם האישה רואה כמות גדולה של דם, בני הזוג נאסרים, גם אם הדם נראה ללא הרגשה ורק על בגד צבעוני או על דבר שאינו מקבל טומאה. לשאלה מה נחשב לכמות גדולה של דם אין תשובה ברורה ומוגדרת, אבל ודאי שכמות מגיעה לאחוזים נכבדים מהכמות שאישה רגילה לראות בזמן הווסת שלה נחשבת לכמות גדולה.
8. על אף כל האמור לעיל, נשים שהכתמים גורמים להן למתח גדול, לא תמיד העצות שכתבנו מתאימות להן, ולעיתים דווקא עדיף להן ללכת עם בגד צבעוני כהה או עם תחתונית שחורה.

ד. כללי ראיית דם בקינוח אחרי הטלת שתן

עקב המחלוקות הרבות שקיימות בראיית דם לאחר הטלת שתן, פוסקים רבים הורו שאין לאישה להסתכל על נייר הקינוח. באופן מעשי, הוראה זו קשה מאוד ליישום, שכן נשים רבות מסתכלות באופן אינסטינקטיבי על נייר הקינוח למרות שהן מכירות את העצה שלא להסתכל. מכיוון שאחת הסיבות להחמיר בקינוח אחרי הטלת שתן היא החשש שהאישה הרגישה את יציאת הדם ולא שמה לב עקב יציאת השתן שהקהתה את ההרגשה, אם הקינוח אינו סמוך להטלת השתן פשוט יותר להקל. לכן אנו ממליצים לאישה להמתין כ-15–20 שניות מסיום הטלת השתן, ורק אז לקנח, כך שגם אם היא תראה מראה אדום, יהיה יותר קל להתייחס אליו ככתם ולא כראייה.
כמו כן, אף על פי שיש עדיפות לשימוש בנייר טואלט צבעוני, נמליץ לכל אישה לא להשתמש בנייר טואלט בצבע ורוד וכדומה, כי מתוך הניסיון, לפעמים נשארים באזור שאריות שנראות על גבי עד הבדיקה כדם.
הדבר החשוב ביותר הוא שהאישה ובעלה לא יחליטו לבד שהם אסורים עקב ראיית דם על נייר טואלט אחרי הטלת שתן אלא ישאלו רב.

ה. התנהגות בשבעה נקיים לאישה שסובלת מכתמים

העצות שכתבנו לעיל מתאימות לזמני הטהרה. אולם יש נשים שסובלות מכתמים גם במהלך שבעת הימים הנקיים, באופן שמקשה עליהן מאוד להיטהר. במצבים שכאלו אנו ממליצים לאישה להתייעץ עם רב פוסק על מנת לקבל הדרכות, פסקים ועצות כיצד עליה לנהוג.
להלן מובאות כמה עצות שניתן לתת במקרים כאלו (כאמור לעיל, עצות אלו מחייבות פסיקה הלכתית שניתן להסתמך עליהן באותו מקרה):
1. במצבים שבהם האישה מתקשה להיטהר, אפשר לוותר על הנחת מוך דחוק לאחר ביצוע בדיקת הפסק הטהרה.
2. ללכת תמיד עם תחתונית לבנה. כך מצד אחד יותר קל לדעת מהו מצבה האמיתי כדי לשאול במידת הצורך, ומצד שני אפשר לסמוך על הפוסקים שראינו לעיל, שסוברים שתחתונית אינה מקבלת טומאה.
3. לא לבצע בדיקות של שבעה נקיים בימים שבהם מופיעים כתמים, אלא רק בימים שבהם התחתונית והקינוחים בנייר אחרי הטלת השתן נקיים לחלוטין.
4. אף על פי שמבחינה הלכתית, בדיעבד די בבדיקות בימים הראשון והשביעי לנקיים כדי לטבול, לא כדאי להמליץ לאישה לבדוק רק בימים ראשון ושביעי לנקיים, אלא להוסיף עוד בדיקה באמצע. הטעם לכך הוא שהאישה עלולה לשכוח לבצע בדיקה ביום השביעי, או שעלולים להגיע ליום השביעי ללא יכולת לבצע בדיקה עקב כתמים שבאופן כמעט ודאי יגרמו לכך שהבדיקה לא תהיה טובה, והאישה תצטרך לבצע הפסק טהרה ולספור שבעה נקיים מחדש. במצב שבו האישה לא ביצעה שום בדיקה מאז היום הראשון לנקיים, אם היא לא מבצעת בדיקה ביום השביעי לנקיים, היא צריכה להתחיל מעיקר הדין את ספירת הנקיים מחדש. לעומת זאת, אם האישה ביצעה בדיקה באמצע, היא יכולה לדחות את הטבילה ביום (או אף יותר מכך, ובתנאי שלא יעברו יותר מחמישה ימים מאז הבדיקה האחרונה), לבצע בדיקה ביום השמיני ולטבול.
5. לא כדאי לבצע בדיקה פנימית של שבעת הנקיים מייד כשקמים בבוקר, כדי שאם הצטבר במהלך הלילה דימום, הוא ייראה על התחתונית ככתם, וכפי שנכתב לעיל אפשר להקל בו, ולא בבדיקה פנימית שאוסרת.
6. פעמים רבות ניתן להיעזר בבודקת טהרה – אחות מוסמכת יראת שמיים, שהוכשרה למצוא פצעים, אשר תוכל לזהות שסיבת הדימום אינה רחמית <לדף המידע על בודקות טהרה לחצו כאן. אולם לא כדאי לגשת לבודקת טהרה ללא הפניה מרה, שכן לעיתים הרב יכול להקל מבלי שיהיה צורך לגשת לבודקת טהרה.

ו. כלים רפואיים להארכת ימי הטהרה

יש פתרונות רפואיים שונים להארכת ימי הטהרה של האישה, שתלויים בין היתר בשאלה האם בני הזוג מנסים כרגע להיכנס להיריון או שהם משתמשים באמצעים למניעת היריון (<לדף המידע על אמצעי מניעה ותכנון המשפחה, לחץ כאן), ובאלו אמצעים:
אישה שמשתמשת בגלולת משולבות למניעת היריון, יכולה לחבר חפיסות של גלולות, ועל ידי זה להאריך את ימי הטהרה (בסוגי גלולות בהן במקום ההפסקה יש גלולות פלצבו שעל האישה לקחתן, יש לדלג על גלולות הפלצבו ולהתחיל ישר חפיסה נוספת). הדבר נכון גם בשימוש באמצעי מניעה הורמונאליים משולבים אחרים, כדוגמת טבעת נובה-רינג או מדבקת אוורה.
במקרה של צורך זמני (כגון בעל שנמצא במילואים, ובני הזוג מעוניינים להיות בטהרה בזמן שהוא יוצא לחופשה), גם אישה שאינה מונעת היריון כרגע יכולה להתייעץ עם רב פוסק, אם מותר לה באופן זמני לקחת גלולות למניעת היריון כדי להאריך את ימי הטהרה.
כאשר בני זוג אינם מעוניינים לקחת גלולות למניעת היריון, ניתן לקחת כעשרה ימים לפני קבלת הווסת, כמובן לאחר קבלת מרשם מהרופא, כדורים בשם 'פרימולט נור', שדוחים את קבלת הווסת. לאחר הפסקת נטילת הכדורים הווסת אמורה להגיע תוך כמה ימים.

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן