בדיקת זרע היא הבדיקה הבסיסית הראשונית להערכת פוריות הגבר. מכיוון שבין 30%-50% מבעיות הפריון נגרמות כתוצאה מליקויים בזרע, חשוב לבצע בדיקה למצב הזרע בשלב מוקדם יחסית של בירור אי פריון. בבדיקת זרע נבדקים כמה מדדים, שהעיקריים שבהם הם:
- ריכוז תאי הזרע (כמות התאים למ"ל נוזל) – תוצאה של מעל 15 מליון תאים למ"ל נחשבת לתקינה.
- תנועתיות: אחוז תאי הזרע שנמצאים בתנועה וסוג התנועה – תוצאה של מעל 40% תאים בתנועה או מעל 25% תאים בתנועה מתקדמת מהירה נחשבת לתקינה.
- מבנה (מורפולוגיה): אחוז תאי הזרע שנראים בעלי צורה תקינה. כיום תוצאה של 4% או יותר תאים תקינים נחשבת לתקינה.
בנוסף, נבדקים מדדים נוספים, כגון נפח נוזל הזרע, חומציות נוזל הזרע ועוד, שלעתים יש להם חשיבות.
עקב האיסור ההלכתי על הוצאת זרע לבטלה, בדיקת זרע נחשבת למורכבת מבחינה הלכתית, ויש גישות שונות בין הפוסקים האם, מתי וכיצד יש לבצע בדיקת זרע. לכן באופן מעשי, ביצוע של כל בדיקת זרע מצריך היתר הלכתי מרב פוסק שמכיר היטב את הצדדים ההלכתיים והרפואיים של הנושא.
עוד בבדיקת זרע
אופנים לביצוע הבדיקה
גם כשמתירים בדיקת זרע, יש אופנים הלכתיים לביצוע הבדיקה:
איסוף וגינאלי (PCT כוסית)
מתי בוחרים בשיטה הזאת
מי שחשוב לו לשמור על ההלכה, ויתבקש לבצע בדיקת זרע, לרוב יבצע בפעם הראשונה את הבדיקה בצורה הזו.
איך מבצעים
מקיימים יחסי אישות רגילים, שלאחריהם האישה אוספת באמצעות כוס סטרילית חלק מנוזל הזרע שנפלט מגופה באופן טבעי. את הכוס הסטרילית מביאים למעבדה תוך שעה מרגע מתן הזרע.
להנחיות מפורטות לביצוע בדיקת איסוף וגינאלי >
הפן ההלכתי
זו השיטה הכי טובה מבחינה הלכתית, כיוון שהיא מבוססת על קיום יחסי אישות באופן טבעי. למאמר שמפרט באופן נרחב על היתרונות ההלכתיים שבביצוע בדיקת זרע באופן של איסוף וגינאלי
מצד שני, אופן ביצוע הבדיקה עלול לפגוע במהימנות התוצאות שלה, אולם במרבית המקרים הפגיעה אינה משמעותית, ולכן הבדיקה נחשבת למהימנה דיה לצורך אבחנה ראשונית.
למחקר מפורט שמשווה את התוצאות של בדיקת איסוף וגינאלי לתוצאות של בדיקת זרע רגילה
במקרים שבהם הבדיקה יוצאת תקינה, בדרך כלל ניתן להסתפק בה, ואין צורך בבדיקת זרע נוספת. במקרים שבהם הבדיקה יוצאת לא תקינה, תידרש לרוב בדיקת זרע נוספת, ויש להתייעץ עם רב פוסק האם ובאיזה אופן לבצע את הבדיקה נוספת.
קונדום סטרילי ("הלכתי")
מתי בוחרים בשיטה הזאת
כשמתגלה חשד לבעיית זרע בבדיקת האיסוף הווגינאלי, או במסגרת מתן זרע לצורך טיפול פוריות.
איך מבצעים
באופן של קיום יחסי אישות רגילים עם קונדום מיוחד שאינו מכיל קוטלי זרע והוא מאוחסן באופן ששומר על הסטריליות שלו (קונדום סטרילי), שבקצהו עושים חור קטן. לאחר סיום חיי האישות הבעל מוריד את הקונדום שבתוכו נוזל הזר ֵע, שם אותו בתוך כוס סטרילית שהוכנה מראש, ואת אותה כוס יש להביא למעבדה תוך שעה מרגע מתן הזרע. חשוב להדגיש שהקונדום הסטרילי אינו נמכר בבתי מרקחת רגילים אלא במקומות ייעודיים, כגון במעבדות פוריות מסוימות או במכון פוע"ה.
הפן ההלכתי
יש שמכנים את הקונדום הסטרילי המיוחד – "קונדום הלכתי", אך נדגיש שכינוי זה אינו מהווה היתר גורף לשימוש באותו קונדום. במקרים מסוימים אפשר לשלב את הבדיקה הנוספת בטיפול פוריות שבו ישתמשו בזרע גם לצורך אפשרות כניסה להיריון. לאפשרות זו, כשהיא נעשית תחת פיקוח הלכתי מתאים, יש יתרונות הלכתיים, אולם לא תמיד היא מעשית.
דש מבפנים וזורה מבחוץ
מתי בוחרים בשיטה הזאת
במקרים חריגים שבהם בני הזוג אינם מצליחים לבצע בדיקת זרע באמצעות קיום יחסי אישות עם קונדום סטרילי, למרות שהם קיבלו הדרכה נכונה לביצוע הבדיקה.
איך מבצעים
בני הזוג מקיימים יחסי אישות רגילים, ולקראת פליטת הזרע הבעל ייצא ויפלוט את הזרע לתוך כוס סטרילית שהוכנה מראש.
הפן ההלכתי
לדעת רוב הפוסקים שיטה זו פחות טובה הלכתית מהשיטה של הבדיקה באמצעות הקונדום הסטרילי (גם מבחינה רפואית היא נחשבת פחות מוצלחת), אולם כיוון שעדיין מדובר במתן זרע במסגרת של יחסי אישות, מרבית הפוסקים התירו אותה כשבני הזוג אינם מצליחים לתת זרע באמצעות הקונדום הסטרילי.
אוננות
הוצאת זרע בידיים נחשבת לבעייתית מאוד מבחינה הלכתית, גם כאשר היא נעשית במסגרת בירור פוריות. מכיוון שבדיקת זרע אינה מוגבלת לזמן מסוים בחודש, בדרך כלל יש אפשרות לבצע את הבדיקה באחד האופנים המתוארים למעלה.
גם במקרים חריגים, כגון במקרה של רווק שקיבל היתר לבצע בדיקת זרע, יש אופנים לבצע את הבדיקה באמצעות מכשיר מיוחד שנקרא PVS, שגורם להוצאת זרע מבלי שיהיה צורך להוציא זרע ישירות בידיים (לדף המידע על PVS).
לכן, השימוש בשיאה זו שמור למקרים חריגים בלבד, ורק לאחר קבלת היתר הלכתי מפורש מרב פוסק שבקיא בתחום.