תרומת ביצית

באופן רגיל, בטיפולי פוריות שבין איש לאשתו משתמשים בזרע שנלקח מהבעל ובביציות שנשאבו מהאישה לצורך ההפריה במעבדה. אולם יש מקרים שבהם סיכויי האישה להרות מהביציות שלה הם קלושים ביותר או שאינם קיימים. מקרים כאלו כוללים: גיל מבוגר מעל 45, בעיות גנטיות מסוימות, כניסה לגיל המעבר בגיל צעיר ועוד. במקרים כאלו מקובל להציע לאישה שימוש בתרומה של ביצית מאישה אחרת, אותה יפרו בזרע בעלה ויכניסו לרחמה, וכך תוכל להרות וללדת.

איך זה מתבצע?

באופן כללי, התהליך מתבצע בצורה של הפריה חוץ גופית (לדף המידע על הפריה חוץ גופית):

השלב הראשון, של קבלת הטיפול התרופתי להגברת הביוץ ושאיבת הביציות, מתבצע בגופה של תורמת הביצית.

בשלב השני, מפרים את הביציות במעבדה בזרעו של בעל האישה שנזקקת לתרומת הביצית.

בשלב השלישי, מחזירים את הביציות המופרות לרחם האישה שמקבלת את תרומת הביצית.

בפועל ישנם כיום שני מסלולים שבהם אפשר לקבל תרומת ביצית:

  1. קבלת תרומת ביצית בארץ – התרומה מתבצעת על פי חוק תרומת ביצית (תש"ע – 2010), שקבע את הכללים שבהם אישה (פנויה, בת דתה של הנתרמת) יכולה לתרום ביציות ביחידת פוריות מוכרת בארץ תמורת פיצוי כספי מסוים. עלותה של תרומת ביצית בארץ היא (נכון לעכשיו) 10,000 ₪.
  2. קבלת תרומת ביצית מחו"ל – התרומה מתבצעת בדרך כלל באמצעות רופאים ישראלים שמתקשרים עם מרכז רפואי בחו"ל. במקרים כאלו הזרע של הבעל מוטס לחו"ל ושם נעשית ההפריה. החזרת העוברים לאחר ההפריה נעשית בחו"ל או בארץ. תרומת ביצית בחו"ל היא לרוב יקרה יותר (כ-30,000 ₪). חלק מהביטוחים המשלימים של קופות החולים מחזירים חלק מההוצאות. כמו כן, במסלול זה מקבלים לרוב יותר עוברים מאשר במסלול הראשון.

מכיוון שהיצע התורמות בארץ מצומצם, רוב תרומת הביצית נעשות במסלול השני, בדרך כלל על ידי תורמת שאינה יהודיה.

מי נחשבת האם?

יש מחלוקת גדולה בין הפוסקים מי נחשבת מבחינה הלכתית אמו של התינוק שנולד – בעלת הביצית או היולדת. למאמר שמציג הוכחות שונות לייחוס אחרי היולדת בתרומת ביצית

למחלוקת זו השלכות הלכתיות רבות, שהמרכזית שבהן: במקרה שבו תורמת הביצית אינה יהודייה, האם התינוק שנולד צריך גיור. למאמר שמציע פיתרון מעשי כיצד לנהוג אחרי הלידה באשר לילדים שנולדו מתרומת ביצית של תורמת לא יהודייה

האם הפעולה מותרת?

בנוסף, ישנה מחלוקת הלכתית בין הפוסקים האם ראוי לבצע תרומת ביצית או שעדיף להימנע ממנה. לתשובותיו של מורנו ורבנו הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל בעניין תרומת ביצית

בכל מקרה, גם לדעות המתירות ודאי שיש צורך בהשגחה הלכתית כדי לוודא שהביציות מופרות בזרע הבעל, ולא קורות טעויות בתהליך ההפריה וההחזרה. לדף המידע על ההשגחה ההלכתית

תרומת ביצית בליווי מכון פועה

במכון פועה ליווינו מאות זוגות בתהליך תרומת ביצית. הליווי כולל פסיקה הלכתית,  בדיקת המצב הרפואי, הפניה לטובי הרופאים שעוסקים בתחום, ליווי רגשי והשגחה הלכתית.  

עקב המורכבות הגדולה והרגישות המרובה של הנושא, במכון פוע"ה איננו פוסקים פסיקה כללית וגורפת, אלא מייעצים ופוסקים באופן פרטני לכל זוג שנזקק לתרומת ביצית, כיצד עליו לנהוג.

 

אם הנכם זקוקים לתרומת ביצית, ומתלבטים אם הדבר נכון מבחינה הלכתית ורפואית וכיצד יש לבצעו באופן המתאים לכם, חייגו 02-6515050 בשעות הפעילות של מכון פוע"ה ושוחחו עם אחד מהרבנים היועצים במכון.

מאמרים בנושא תרומת ביצית

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן