לקראת ראש השנה תשפ"ה הבעל"ט ושבת קודש הסמוכה אליו, צפויות לעלות שאלות סביב נושא הטבילה ודיני החציצה. להלן נפרט ונבאר את ההלכות הקשורות לנושאים אלו:
הקדמה
בטבילה בזמנה יש ערך גדול מאוד מאוד. לכן, על אף שמבחינה הלכתית יש צורך לסמוך את ההכנות לטבילה (החפיפה) לטבילה עצמה ככל שניתן (וכמובן חלק גדול מההכנות לא ניתנות לביצוע במהלך החג והשבת), ריחוק החפיפה מהטבילה בימים אלו אינו מהווה סיבה לדחות את הטבילה במהלך ימי ראש השנה והשבת הסמוכה אליהם. בכל אופן, יש לבצע כמה הכנות לפני החג, כפי שנכתוב להלן:
טבילה בליל חג ראשון
אישה שצריכה לטבול בליל חג ראשון של ראש השנה (רביעי בערב) תנהג בהכנות לטבילה כפי שנוהגת אישה שטובלת בליל שבת: דהיינו, לפני כניסת החג והדלקת הנרות תבצע את ההכנות הרגילות לטבילה (רחיצה, חפיפה, סירוק השיער, גזיזת ציפורניים והסרת חציצות). כמו כן תאסוף ותקשור את שערותיה כדי למנוע היווצרות קשרים וסיבוכים בשערות. אחרי עיון בגופה – תטבול, אך רק לאחר 'צאת הכוכבים' – כ-18 דקות לאחר 'שקיעת החמה' (גם אם בליל שבת היא נוהגת לטבול מייד לאחר שקיעת החמה). חשוב להקפיד במקומות בהם נצרך תיאום עם הבלנית, לעשות כן לפני החג.
טבילה בליל החג השני
הכנות רבות לטבילה (כגון גזיזת ציפורניים, סירוק שיער ועוד) אינן יכולות להתבצע בחג עקב איסורי מלאכה. לכן, יש לעשות את כל הכנות הטבילה (רחיצה, חפיפה, גזיזת ציפורניים, סירוק השיער והסרת חציצות שונות) ביום רביעי כ"ט באלול, ערב ראש השנה. לאחר ההכנות, על האישה לאסוף ולקשור את שערותיה כדי למנוע היווצרות קשרים וסיבוכים בשערות. עם זאת, יש הכנות שיש לעשותן סמוך לטבילה, כפי שנכתוב להלן.
הישמרות מחציצות: לאחר ההכנות שבערב החג ועד הטבילה – יש להשתדל להישמר מהיווצרות חציצות. המנהג המקובל הוא שלא לאכול בשר ביום הטבילה, מחשש לשאריות שייתקעו בין השיניים, אך בשבת ובחג לא נהגו להחמיר בכך. אף על פי כן, יש להימנע מאכילת מאכלים שעלולים להשאיר שאריות שקשה מאוד להסירן.
עיון הגוף והכנות סמוכות לטבילה: לכתחילה תמתין עם ההכנות עד לאחר 'צאת הכוכבים' (אם היא ממהרת מאוד ואינה יכולה להמתין לזמן זה – תשאל שאלת רב אם היא יכולה להתחיל בהכנות כבר לאחר 'שקיעת החמה').
ההכנות הנדרשות:
א. צחצוח שיניים היטב. לשם כך אפשר להשתמש במברשת שיניים עם מי-פה (ויש הנוהגות היתר להשתמש במשחת שיניים בשבת ובחג). ניתן גם להשתמש בחוט דנטלי שנחתך לפני החג (ותיזהר שלא יישארו שאריות ממנו בין השיניים) או בקיסם. אם קרוב לוודאי שיייגרם דימום מהחניכיים, האישה תנקה בזהירות את שיניה, ותשתמש במברשת רכה או בכל מה שיכול לסייע לניקוי ללא דימום.
ב. רחיצה של חלקים מהגוף שבהם מצטברים לכלוכים וזיעה. לשם כך אפשר להשתמש במים חמים שחוממו על ידי דוד שמש או על ידי דוד חשמלי (שהופעל על ידי שעון שבת). כמו כן, תשתמש בסבון נוזלי ולא מוצק.
ג. עיון בגופה סמוך לטבילה, לוודא שהוא נקי מחציצות, בראיית העיניים ובמישוש בידיים. כמו כן, תעבור בעזרת אצבעותיה בין שערות ראשה וגופה כדי להפרידם.
זמן הטבילה: הטבילה תהיה אחרי צאת הכוכבים (אפילו לנוהגות לטבול בערב שבת אחרי השקיעה).
טבילה במוצאי ראש השנה – ליל שבת
כאמור לעיל באופנים הקודמים, האישה תחפוף בערב החג הראשון (דהיינו ביום רביעי כ"ט אלול לפני כניסת החג), תאסוף שערותיה כדי למנוע קשרים ותשמור עצמה מכל דבר שיכול לגרום לחציצה במהלך החג.
עיון הגוף וההכנות הסמוכות לטבילה ייעשו כפי שהובא לעיל (בהכנות לטבילה בליל החג השני), אלא שהפעם ההכנות תיעשנה לפני כניסת שבת והדלקת נרות שבת.
הטבילה עצמה תתבצע אחרי כניסת השבת כבכל טבילה בערב שבת (על פי המנהגים השונים – בין השמשות או לאחר צאת הכוכבים).
בדיקות והפסק טהרה
כאמור לעיל אין לדחות את הטבילה בראש השנה ובשבת הסמוכה, ואף אין לדחות את עשיית ההפסק טהרה והבדיקות במהלך ימים אלו. ועל כן, אשה שצריכה לעשות הפסק טהרה, יכולה להדיח ולרחוץ את 'אותו מקום' במים חמים (בשבת עצמה – רק כאלו שחוממו בדוד שמש) ולעשות הפסק טהרה ומוך דחוק כרגיל.
כמו כן, אין לדחות או להימנע מעשיית הפסק טהרה בערב שבת, על אף שלפי החשבון הרגיל אמורה לצאת הטבילה השנה בערב יום הכיפורים (בפועל הטבילה תידחה למוצאי יום כיפורים).
מצוות עונה
גם בראש השנה יש 'מצוות עונה' בליל טבילה, יש מהגברים שנוהגים לאחר קיום מצוות עונה לטבול למחרת בבוקר לפני התפילה.
שנה טובה ומבורכת,
כתיבה וחתימה טובה
בית ההוראה של מכון פוע"ה