לדעת את מי לשאול

פנתה אלי נעמה, בת 38 בהריונה השלישי. הריון מעל גיל 35, מוגדר בספרות הרפואית כ"הריון בסיכון", לכן בשל גילה, נדרשה על-ידי הרופא לעבור בדיקות מקיפות הקשורות לתקינות העובר. נעמה היתה מבולבלת, דואגת ולחוצה ורצתה לשמוע מה דעתי כיועצת רפואה והלכה – האם עליה לעשות את כל סוגי הבדיקות, או שאולי עדיף בכלל לא לבדוק ולסמוך על הקב"ה?
הסברתי לה כיצד כל בדיקה מתבצעת, את חשיבותה והאם יש חלופות. דברנו גם על המשמעות של ממצאים רפואיים שיכולים להציל חיים, במיוחד אם הם מתגלים בשלב מוקדם וגם החשיבות של תפילות שבוודאי יש להן ערך מוסף ורצוי להשתמש בהן לבקשת ממצאים של בדיקות תקינות. הרגשתי שהיא קיבלה את כל הכלים כדי להתמודד עם המצב ולהתחיל בסדרת הבדיקות.

לתחושתי תם תפקידי בענין זה. אולם טלפון בהול מנעמה לאחר תוצאות אחת מבדיקות ההריון, העלתה חשש להתפתחות לא תקינה של העובר. התקשרתי עמה לרב אלחנן לואיס, יועץ ופוסק במכון פוע"ה, כדי לקבל ממנו הכוונה רפואית-הלכתית מעמיקה והוא הפנה לרופא מומחה, לאחר ששוחח עמו בסוגיה. נעמה קיבלה מענה מהרופא והמשך הסברים וסבירויות מהרב. היו רגעים נוספים מורכבים לאורך ההריון בהם קיבלה נעמה ליווי רפואי מתאים עד הלידה ובמהלכה – עד הלידה המרגשת של הבן המתוק שנולד בריא ושלם ב"ה.

הריון הוא תהליך מורכב של התפתחות חיים חדשים ברחם האישה. ב"ה מרביתם המוחלט של ההריונות תקינים ובריאים, אולם עקב מורכבותו של התהליך, לעיתים עלולות להתעורר בעיות או להתרחש תקלות. מטרתו של מעקב הריון תקין, הכולל בדיקות בהריון, הינו לעקוב אחרי שלום העובר ולאתר בעיות אפשריות. חלק מהבעיות שמתגלות לצערנו, הינן בלתי פתירות. לשמחתנו חלקן הגדול חשוב לטפל בהן במהלך ההריון או מייד לאחר הלידה כדי למנוע נזקים למען בריאות היולדת והוולד.

מלבד ליווי הלכתי-רפואי-רגשי במהלך ההיריון, ישנן פניות רבות ומגוונות שיועצת רפואה והלכה עוסקת בהן: חשיבות בדיקות גנטיות לפני חתונה, בדיקות הריון שעלולות לאסור בענייני טהרה, תכנון משפחה ואמצעי מניעה מותאמים, זוגות שהתחתנו וטרם זכו להריון לאחר תקופה של נסיונות, הארכת ימי טהרה בזמנים הכרחיים, כגון: "אפטר" שהבעל מקבל מהמילואים.

אלו מעט דוגמאות מתוך אוסף שאלות שבוגרות קורס יועצות רפואה והלכה של מרכז לימוד פוע"ה זוכות לתת להן מענה. כיועצת בעצמי וכרכזת התכנית אני רואה את השאלות שהן מעלות בקבוצת השו"ת וכיצד הן נותנות מענה בצמתים משמעותיים עבור נשים בתחומי הפוריות, גנטיקה, הריון, לידה, טהרת המשפחה, תכנון משפחה ואישות. בנוסף, במקרה הצורך הן יודעות להפנות לאיש מקצוע המתאים, דבר החוסך לנשים רבות זמן, ממון ועוגמת נפש.

יועצות רפואה והלכה מהוות כתובת מקצועית ומהימנה לשאלות בקהילה ומוכיחות פעם אחר פעם שהפתרונות ההלכתיים והרפואיים קיימים – צריך רק לדעת את מי לשאול.

גב' גליה הימלפרב, יועצת רפואה והלכה. רכזת תוכניות לימוד במרכז לימוד פוע"ה

 

צריכים עזרה?

אנחנו כאן בשבילכם!
השאירו פרטים וצוות המכון יחזור אליכם ויסייע במהירות ובמקצועיות :)

כניסה לאתר

הרשמה לניוזלטר של פוע"ה

דילוג לתוכן