סכרת הריונית בליל הסדר
ליל הסדר מהווה אירוע מורכב מצד ריבוי הסוכרים והפחמימות בארוחה אחת באופן מרוכז שעלול לייצר מצב של עלייה ברמות הסוכרים ולעיתים אף הוצאה מאיזון שבחלקו עלול לייצר מצב של סיכון עבור האשה ומצבי קיצון גם עבור העובר.
ארוחות גדולות מצריכות הערכות מקדימה אצל חולי סכרת אבל ארוחת ליל הסדר מהווה אתגר נוסף בשני מוקדים מרכזיים, הראשון שתיית ארבעת הכוסות ובפרט שמיץ ענבים (אשר בחלקו נשתה על בטן ריקה וללא מאכלים נוספים) עלול לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר, ולכן, חשוב כי מעבר לשתית מיץ הענבים ואכילת המצה, שאר הארוחה תהיה מבוססת בעיקרה על ירקות וחלבון ולא להוסיף עוד פחמימות.
והשני, אכילת כזית מצה (כאשר סה"כ יש לאכול 4 שיעורי כזית מצה, שניים ראשונים של המוציא ואכילת מצה, כזית נוסף של כורך, וכזית אחרון של אפיקומן).
שיעורי מצה – למעשה יש להקל באופן פשוט לאכול כזית מצה בשיעור הנמוך של שליש מצה (מצת מכונה) כך שסה"כ יאכל כמצה ושליש (המקבילה למעט יותר משתי פרוסות), ובמרבית המקרים בסכרת הריונית שאינה מורכבת הדבר לא יהווה סכנה או יציאה מאיזון.
שתיית ארבעה כוסות
החשש העיקרי הוא משינוי מתמשך דרסטי ודרמטי של פיקים של עליה (היפרגליקמיה דרמטית) ואח"כ תתכן גם ירידה דרמטית ברמות הסוכר (היפוגליקמיה), אבל אלו מצבים נדירים והשפעה שלו אלו במהלך ההיריון רגיל על העובר עצמו רחוקים מאוד ולכן איננו חוששים להם במצבים הרגילים. במצבים בהם יש מורכבות או חוסר איזון בצורה רחבה אף שכעת האשה מאוזנת, יש חשש ליציאה מאיזון של האם והשלכה על המשך ניהול ההיריון ובריאות האם והיילוד.
ולכן, יודגש כי במצבי סכרת הריונית 'רגילים', 'פיקים' סבירים לא יהוו סכנה ולא יוציאו מכדי איזון או יקדמו סיכון מוגבר עבור האשה או עבור העובר.
שיעור המינימלי של כל כוס מארבעת הכוסות הוא רוב רביעית לשיטתו ע"פ הגר"ח נאה. השיעור הינו 44 סמ"ק. כמו כן, יש לשתות את הכוס בלגימות קטנות ולא מעבר לזמן של 4 דק'.
במצבי דחק ניתן להקל ולמהול ע"פ השיטת השו"ע את המיץ ענבים במים כך שהרוב יהיה עדין מיץ ענבים (כלומר, לפחות 23 סמ"ק יין ועוד 21 סמ"ק של יין, יש להקפיד על רוב יין).
במצבים יותר מורכבים כאשר עדין יש הערכה שמדובר על עומס סוכרים, אפשר להקל ולשתות את ארבעת הכוסות במקום עם מיץ ענבים, לשתות חמר מדינה (לדוגמא קפה) ובפרט בכוס שניה ושלישית.
שתיית יין כוהלי – אף שלאחר בירור מול מכון טרטולוגי שתיה חד פעמית בערב אחד בשיעור של כ 100 סמ"ק יין כוהלי אינו מהווה בעיה או סכנה בהיבט הטרטולוגי, יש הוראה מוחלטת של האיגודים המקצועיים שלא לשתות יין כוהלי כלל במהלך ההיריון מחששות שונים, ולמעשה גם אין כמעט פער בין רמות הסוכר במיץ ענבים לעומת יין. כמו כן אופן פירוק הסוכרים בשתית כוהל יכולה להוות בעיה, ולכן, הנחיה היא לעשות שימוש במיץ ענבים ולא ביין כוהלי.
חלוקה סוגי סכרת
ניתן לחלק לשלוש קבוצות, אף שחלק מהדברים מורכבים יותר (BMI, היסטוריה מיילדותית ועוד), ולכן, במצבים מורכבים ופרטניים יש להיוועץ ברופא/ה מומחית בתחום ובמקביל בדיאטיקנית אשר מודעת לחשיבות מצוות החג.
קבוצה ראשונה – סכרת הריונית מאוזנת בדיאטה/ על סף סכרת הריונית – בפשטות יכולה לשתות את ארבעת כוסות ויחד עם זאת, יש להנחות לשתיית שיעור רוב כוס כשיטת הגר"ח והינו 44 סמ"ק של מיץ ענבים (ולא שיעור רביעית מלאה).
מצות – סה"כ זה יוצא מצה ושליש (לפי שיעור של שליש מצה כזית). זה יותר פשוט כי זה מתפרק לאט יותר ונפרס על פני יותר זמן.
קבוצה זו מכסה כ 90 אחוז מסכרת הריון הפשוט ולא מורכב, כמובן, שנכון שתהיה תשומת לב לאיזון יתר המאכלים במהלך הארוחה על מנת לקיים את מצוות החג.
קבוצה שניה – סכרת מאוזנת תרופתית (לא טיפול אינסולין אלא גלוקופז ודומיו) – מצב מורכב יותר, צריך לבחון פרטנית, עפ"ר ניתן יהיה להנחות לשתות את ארבעת הכוסות מהולים במים כפי האמור לעיל. במצבים מורכבים יותר יש להורות לשתות את הכוסות הראשונה והאחרונה מיץ ענבים מהול, ושתי הכוסות האמצעיות לשתות חמר מדינה (כגון קפה).
מצות כאמור לעיל.
קבוצה שלישית – סכרתיות עם סכרת טרום הריונית – הריונית עם סכרת סוג 1 או סוג 2 – בשונה ממצב רגיל בו יש אפשרות לאזן עם התרופות, בהריון יש יותר יציאה מאיזון באופן מובנה והדבר מסובך ומורכב יותר.
ועל כן, אי אפשר לתת הוראה כללית וגורפת בלי תיאום מדוייק עם רופא/ה הבקיא/ה במצב של האשה שכן הדבר כרוך בסיכון שעלול לגרום לחולי פנימי כלשון חז"ל ויציאה מאיזון שתגרום לסיכון.
הערות נוספות –
בחלק מהמצבים בהם יש סה"כ איזון, אפשר לבצע ניסוי לפני החג ולשתות שיעור של 44 סמ"ק מיץ ענבים ולבצע כמה בדיקות (כחצי שעה, וכשעה) על מנת לראות את רמות הסוכר ומתוך כך להעריך את המצב. ניתן להעזר בסיוע אנשי מקצוע בתוצאה של העמסת סוכר מאה שנעשתה על מנת להעריך מקצועית את המצב ולתת הנחיה פרטנית מדוייקת.
בדיקות סוכר – בדיקות סוכר הנעשות כרוטינה בכל יום, נמשכות גם בשבת ובחג, ואלו נועדות לנשים שמחוייבות בכך כמדד לבחינת האיזון ואופן ומינון לקיחת התרופות.
בדיקת סוכר הנועדה לסקירת מצב בעת חשד לסכרת הריונית – אין לבצע בחג ובשבת, וגם לא תהיה לכך כל השפעה או נפק"מ למעשה, במצבים מסופקים יש להיוועץ באופן פרטני כיצד לנהוג.
מוטב שלא להרבות בכמות הבדיקות (במצבים שאין בודקים באופן שוטף כל היום) ולהקל בשיעורים ובמהילה ואף במעבר לחמר מדינה, מאשר להוסיף בדיקות.
תורתנו תורת חיים והדברים האמורים כאן אינם באים להחליף התייעצות פרטנית עם רופא המומחה בתחום, ובמצבי ספק יש להיוועץ ולא להכנס למצבי דחק וסכנה.תודתי לרופאים המומחים בתחום הסכרת, הגניקולוגיה והריון בסיכון גבוה שסייעו בהכנת מסמך זהחג פסח כשר ושמח
אודי רט, רב יועץ ופוסק מכון פוע"ה