"שלום הרב, לפני יומיים נולד לנו בן" על הקו היה אבא "מזל טוב", אמרתי. להפתעתי, האדם שעל הקו החל לבכות. כשהתאושש, אמר "אני מקווה מאוד שהגעתי למקום הנכון. שאלתי אינה בפוריות או בטהרת המשפחה. בני נולד עם מום יוצא דופן, שבו פתח הוצאת השתן אינו במקומו". ראשית, הרגעתי אותו והסברתי לו שלמיטב ידיעתי, אפשר לתקן זאת בניתוח. תשובתו הייתה: "אני יודע, אבל הרופאים אמרו שלצורך הניתוח צריך לוותר על ברית המילה", שכן אי אפשר לבצע ניתוח כזה לאחר הברית, ולאחר הניתוח, כבר אין אפשרות לבצע ברית מילה.
"האם בני לא יזכה לברית מילה ככל אדם מישראל?" הוא בכה בדמעות שליש. השבתי לו שאחד מרבני מכון פוע"ה הוא גם מוהל שעסק במקרים כאלו, וכן שאנו בקשר עם אורולוגים מנתחים ועם מוהלים שמומחים לבעיה, ושאבדוק איתם מה ניתן לעשות במקרה שלו. הוא הודה וביקש להשלים את הבירור בהקדם, שכן בעוד כמה ימים אמורה להיות הברית, והוא אינו יודע מה לעשות.
לאחר קבלת הנתונים המדויקים, התייעצתי עם רופאים ומוהלים, ומצאנו פתרון: הוחלט לדחות את הברית עד לניתוח, כשבניתוח ישתתף גם מוהל מומחה, ובמהלכו הוא יבצע את ברית המילה בצורה נכונה וכשרה. האבא שאל: "מי אמר שמותר לדחות את ברית המילה כדי לתקן בעיה כזו שאינה בגדר פיקוח נפש"? בשלב זה ביקשתי מאחד מהרבנים היועצים במכון פוע"ה שיעשה בירור רפואי והלכתי מקיף על התופעה, ויעלה זאת על הכתב. הבירור העלה שבמקום צורך כזה ניתן לדחות את הברית עד לביצוע הניתוח.
באותו זמן עמדנו בדיוק להחליט מה יהיה הנושא השנתי שרבני מכון פוע"ה יבררו, יעלו על הכתב ויוציאו לאור בצורת קובץ מאמרים – שו"ת רבני פוע"ה (חלק א יצא בתשפ"א – קורונה ומשפחה, חלק ב תשפ"ג – צום יום הכיפורים), והחלטנו לנצל את ההזדמנות ולעסוק בבירורים על רפואת הגבר בהלכה. הקובץ שכולל בתוכו 13 מאמרים של רבני מכון פוע"ה בעניינים הקשורים לפוריות הגבר, איסור פצוע דכא בפעולות כירורגיות שונות וענייני הלכה ואורולוגיה, יצא לאור לאחרונה, והוא מצטרף לשאר החיבורים בהוצאת מחלקת המחקר ההלכתי של מכון פוע"ה – חמשת כרכי ספר פוע"ה, ארבעת כרכי שו"ת פוע"ה ושלושת כרכי שו"ת שאגת כהן.
והתינוק? ב"ה תינוק בריא לאחר ברית מילה כהלכה וניתוח שעבר בהצלחה.
את כל סדרת חוברות שו"ת פוע"ה ניתן להשיג בטלפון 052-8881698 או באתר מכון פוע"ה.
הרב אריה כץ, יועץ ופוסק במכון פוע"ה