אשת החסד מרים בן דוד, תקבל ביום ירושלים את אות יקירת ירושלים על פעילותה ההתנדבותית בעיר במשך השנים. מרים בת ה80 לקחה על עצמה להיות שופר בעבור מכון פוע"ה המסייע לזוגות המתקשים להביא ילדים לעולם.
לפני כשבוע פורסמו שמותיהם של יקירי העיר ירושלים לשנת התשפ"ב. בין השמות הזוכים בתואר המכובד היא מרים בן דוד, אשת חסד ירושלמית בת 80 , יו"ר נשים למען פוע"ה, פוריות ורפואה על פי ההלכה.
מרים נולדה בירושלים וגרה בה עד גיל 5, אז נאלצו הוריה לעזוב ולעבור לארה"ב. את נגה מי שלימים הפך בעלה הכירה באוניברסיטה שם, הם נישאו והחליטו שכשהבן הבכור יעלה לכיתה א' הם יחזרו לארץ ויגדלו פה בישראל את ילדיהם. ואכן כך עשו. הם הורים לשמונה ילדים, סבא סבתא לנכדים ונינים רבים בלי עין הרע. גרים בשכונת רמות.
מרים , אישה מרשימה ומרגשת, בעלת חוכמת חיים, חיוך עמוק ולב רחב. באוניברסיטה למדה פסיכולוגיה והוראה, כשגרו בחו"ל עסקה בהוראה, בארץ בחרה להיות בבית ולגדל את ילדיה. משילדיה גדלו מעט, החלה לקחת קורסים שונים וחיפשה מקומות להתנדב בהם ולהשתלב בעשייה. התחילה בטיפת חלב כיועצת לאימהות לתינוקות. בהמשך כשנבנה בית החולים שערי צדק, היא ביקשה להתנדב בחדר הלידה. " הייתי הראשונה שהתקבלה לחדר לידה כתומכת לידה, אז המושג דולה לא היה פופולרי, ואני בעצם הייתי דולה מתנדבת, אבל ממש חלק מהצוות. הייתי מעניקה אמפטיה ועזרה ליולדת, ובסוף כל לידה הייתי כל כך מתרגשת. במשך 38 השנים שהתנדבתי במחלקת יולדות, כל פעם מחדש הייתה לי התפעלות והתרגשות כאילו זאת הפעם הראשונה. בלידות של הילדים שלי הרגשתי שאני משתתפת בחיזוק עם ישראל ואיכשהו אני קשורה לגאולת ישראל. "
מאיפה החיבור לילודה ומשפחה גדולה?
"האמת היא שאני באה ממשפחה קטנה, אנחנו סה"כ שתי אחיות. וכנערה קראתי ספר על איך משפחה עם 12 ילדים מתנהלת. הספר הזה עשה עלי רושם ענק ואמרתי לעצמי כבר אז שגם אני רוצה 12 ילדים, וכל חיי ידעתי שאני רוצה משפחה גדולה וכמה שיותר ילדים. לצערי אחרי הילד השביעי כבר לא הצלחתי להיכנס להריון שוב, ומאוד רציתי. פרופסור גדול ונחשב שהלכתי אליו אמר שאין טעם להמשיך לנסות ושאסתפק בשבעה ילדים שיש לי ב"ה. מאוד הצטערתי לשמוע את התשובה הזאת ולא הסכמתי לקבל אותה. במשך שמונה שנים בכיתי והתפללתי לה' שאני מבקשת שייתן לי עוד ילד, ונס גדול קרה וב"ה נולדה בתנו השמינית.
איך הגעת להתנדב במכון פוע"ה?
במהלך השנים שלא הצלחתי להרות, חשבתי לעצמי איך זה יכול להיות שאני רוצה ילד ואין לי, והייתי מאוד עצובה כשלא הצלחתי ותיארתי לעצמי את הצער והכאב של נשים שבכלל אין להן ילדים ורוצות ילדים. יצא שבאותה תקופה, מישהו סיפר לי על הפעילות של מכון פועה. הוא אמר לי אז שהדאגה שלהם היא לעזור לנשים או זוגות שלא מצליחים להביא ילדים. הם גם מכילים את הכאב והצער ונותנים עידוד וחיזוק לנפש ולזוגיות והם גם מכירים לעומק את עולם הרפואה ונותנים לזוגות ייעוץ למי כדאי לפנות ואיזה רופא מתאים. מאוד התרגשתי לשמוע על הארגון החשוב הזה, וחשבתי שזה ממש בשבילי להצטרף ולהיות חלק, כי אני מבינה את הקושי של הזוגות ואת הצער שלהם ואני יכולה לעודד ולחזק ואני מאמינה שזה נושא כל כך חשוב שאני מחוברת אליו.
מכון פוע"ה, פוריות ורפואה על פי ההלכה, הוקם בשנת 1992 בראשותו של הרב מנחם בורשטין, במטרה להקים גוף שייתן מענה להיבטים הלכתיים ברפואה= המודרנית, בעיקר בתחומי הפוריות טהרת המשפחה והבית היהודי.
איזה מסר היית רוצה להעביר לזוגות שמתקשים להביא ילדים?
אני למדתי שאין כמעט משפחה בישראל שלא מכירה או יודעת על זוג שמתקשה להביא ילדים לעולם. ולי כל כך חשוב להעביר את המסר, שאסור להתייאש ולהרים ידיים. צריך להאמין שזה אפשרי, להשתדל ולחפש פתרונות וגם להתפלל. יש לנו במכון אנשים עם הרבה ידע וניסיון שיכולים לעזור למי שמתקשה, אחת הבעיות של זוגות היא ההתמודדות לבד, הצורך לפרוק לשתף, ואצלנו יש להם מעטפת גם לרגש וגם היועצים שלנו מכירים הרבה מומחים ויודעים לייעץ לכל זוג מי הרופא המתאים לבעיה שלהם. וכשראיתי את כל העבודה ואת ההצלחות ואת הזוגות השמחים שמגיעים אלינו, החלטתי להיות השגרירה של מכון פועה ולספר לאנשים על עבודת הקודש החשובה שלהם. לרב בורשטין, ראש המכון שאני מאוד מעריכה יש כישרון גדול לבחור את האנשים הכי מומחים עם ההנשמות הכי טהורות כיועצים וכרבנים. אתה יכול להיות רב שיודע הרבה דינים והלכות ותלמיד חכם אבל לא יודע איך לדבר עם זוג על בעיות פוריות, ובנושאים האלה צריך הרבה אמפטיה ורגישות וסבלנות וחוכמה ואני מכירה את כל הצוות במכון הם פשוט מלאכים. אני מתרגשת לראות אותם יושבים מקשיבים, מנחמים ומנסים לעזור ועם הזמן וההכרות החלטתי גם לסייע בגיוס כספים לפעילות החשובה הזאת .
הזוגות לא משלמים כסף על הייעוץ ?
מכון פוע"ה לא לוקחים תשלום כלל על הפגישות והייעוץ. הדבר שהכי חשוב לנו הוא שלא יהיה זוג שלא יבוא להתייעץ בגלל שיקול כלכלי. אנחנו מחפשים לעזור לזוגות, מנסים לדאוג להם להנחות אצל רופאים וחשוב לנו מאוד לגייס כספים לטובת המפעל החשוב הזה שמסייע לכל כך הרבה זוגות בדבר המשמעותי כל כך של בניית משפחה וילדים .
גיוס כספים בתקופה הזאת זה לא דבר קל , איך את עושה את זה?
"אני קודם כל החלטתי לגבי עצמי. כבר שנים רבות, כל נכד וכל נין שנולד לי אני מודה לקב"ה על כך, זאת מתנה שאני מקבלת. אני מתפללת תפילת הודיה ואני מרגישה שאני צריכה לעזור לאלה שעוד לא זכו לקבל את המתנה הזאת, אז אני נותנת על כל נכד ונין תרומת תודה למכון פוע"ה, וב"ה המשפחה גדולה.
בדרך כלל מבקשים תרומות לישיבות, למשפחות, לחולים וכו והעם שלנו לרוב נענה בחיוב. אבל להבדיל כאשר נולד לי בן או נכד או נין והלב שלי אומר לי תתני תרומה למכון פוע"ה כדי לעזור לעוד זוג להיפקד ולהביא ילדים לעולם. כשנולד לי נכד או נין אני באה כמה שיותר מהר, עולה את המדרגות כמעט בריצה, הולכת ישר למזכיר ואומרת מזל טוב נולד לי נכד והנה הקורבן תודה שלי, ובזכות זה שבע"ה ייוולד עוד תינוק."
תוך כדי שיחתנו מרים מספרת לי בהתרגשות, ממש עם דמעות בעיניים שללוות יולדות זה חלק מהשליחות שלה בחיים היא כבר שנים על גבי שנים עושה את זה בקדושה ובהתרגשות גדולה. היא ומלווה גם את הבנות שלה ואת הכלות והנכדות ואפילו את הנשים של הנכדים. "בכל לידה יש התרגשות גדולה על המתנה שה' זיכה אותנו, ומצאתי שהתרומה הזאת שלי לסייע לנשים אחרות ללדת נותנת לי שמחה גדולה וכוחות. אני חיה בתחושה שאני חייבת לעזור לאחרים. השבוע נולד לנו נין ואני כבר מחכה ללכת למכון פוע"ה לתת להם את המתנה לכבוד הנין שלי, ואני מייחלת שכל אישה וסבתא שנולד לה ילד או נכד תיתן מתנה קטנה שתעזור לאישה או לזוג אחר להיות גם הורים."
איזה תגובות את מקבלת מזוגות שיוצא לך ללוות?
אני מקבלת הרבה מאוד טלפונים מרגשים מאנשים שהבאתי למכון וילדו ב"ה, והם מתקשרים או אפילו באים להגיד תודה.
לפני מספר שנים, אחד הרבנים התקשר אלי וסיפר לי על זוג שהם רוצים ילדים והאישה מפחדת מכאב, יש לה פחד בלתי נשלט. הלכתי אליהן הביתה, הרגעתי אותה, סיפרתי לה על הברכה שבלידות. הבטחתי ללוות אותה לאורך כל הדרך, ובאמת הייתי צמודה אליה בכל הלידות. לאישה הזאת יש היום שלושה ילדים ואנחנו בקשר קרוב. זה סיפור קטן מרבים
מה המוטו שאת הולכת לאורו בחייך?
המוטו שלי בחיים, לעזור ולהטיב עם הזולת. זה מה שהקב"ה דורש מאתנו, ואם אנחנו מקיימים את זה העולם יהיה שלם יותר ונביא את הגאולה במהרה. ואני תמיד חושבת שאם ה' שם אותי במקום שאני יכולה להעניק כנראה שאלו החיים שלי.
מרים בן דוד היא אישה שלא פוגשים כל יום. ממעטת מאוד לדבר על עצמה, מצטנעת, מבקשת לא להגזים בתיאורים על אף שהיא אשת חייל שעדיין מתנדבת במסגרות רבות ולא מוותרת על אירוח המשפחה הגדולה בביתה, "ילדים זה שמחה ואני מבשלת להם ומארחת אותם באהבה. אני רוצה שהם ירגישו בכל עת נח לבוא אלינו. הנחת הכי גדולה שלי, זה שליוויתי כמעט את כולם בלידות, גם את האחייניות שלי, זה אושר גדול, כל לידה היא עולם." בן דוד לקחה על עצמה להיות שופר קורא לכל הנשים להיות שותפות אחת לרעותה ולהגיד תודה בנתינה ותרומה למכון פוע"ה המפעל הגדול והחשוב בעיניה שמשאלתה שימשיך לעסוק בעבודת הקודש בהצלחה.
הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה: "מתפיסת עולמנו – אדם שמבקש ומתפלל לבורא עולם על צורך כלשהו, עליו לעשות מעשה למען הפרט והכלל. כך יוצא שמתוך החסד שעשה, הוא מבקש טובה מהשם, כאילו שאינו מבקש מתנת חינם. ואם החסד שהוא עושה קשור לתחום בקשתו, הדבר מעצים את הקשר לנפשו.
במדרש שמות רבא ד"ב כתוב "מי שפותח פתחו לחברו – נפשו חייב לו" כלומר משה רבנו לא יכל לגאול את עם ישראל עד שביקש רשות מחותנו לשחרר אותו למשימה. כשאדם מקבל טובה, עליו להביע תודה על כך. כל הפרויקט הזה אומר "תודה הקדוש ברוך הוא על המתנה הנפלאה שנתת לי וכעת אני ממשיך את זו הדרך.
ההתייחסות היא שכאשר אתה מבקש בקשה – עליך לעשות וכן כאשר אתה מקבל – עליך לעשות."
בתור יו"ר נשים למען פוע"ה, למדנו ממרים (שבעצם פוע"ה זאת מרים הנביאה) שתמיד צריך לעשות ותמיד צריך לתת ויותר מכל למדנו לא רק מה צריך לעשות אלא איך. הנתינה של מרים נעשית באופן מדוייק, מקצועי ומכל הלב והנשמה".
במכון פוע"ה אנו מקפידים למצוא פתרון לכל בעיה פרטית ומתוך זה למצוא פתרון לכל מי שנתקל באותה הבעיה.
ובנוסף לכך להעניק לו מעטפת הוליסטית שתסייע לו לצלוח את הקושי בצורה הטובה והנעימה ביותר. אנו משתדלים שהצד הכלכלי, לא יעכב שום פרויקט קטן כגדול"
עמיחי רמר, מנכ"ל מכון פוע"ה: "הקמת משפחה מאפשרת לאדם להיות שלם. והלידה של נשמה חדשה, מחברת את ההורים אל הכלל ואל הנצח.
זכיתי לאחר כניסתי לניהול המכון, להכיר מקרוב את הרב מנחם בורשטין, ראש המכון, את הרבנים ואת הצוות המיוחד. כשפגשתי את מרים, נפעמתי מהמבט הרחב והאוהב שלה. התרגשתי כשסיפרה לי על ברכת הבנים שהיא ונגה בעלה נוהגים לברך בכל ערב שבת את כל צאצאיהם. הכרת הטוב ותרומת התודה של מרים היא חלק משמעותי מאישיותה המיוחדת.
בימים אלו אנו יוצאים בקריאה לכל אחד ואחת, לשאת מבטם מתוך התודה ולסייע למי שמתפלל להיפקד ולהיות חלק מהנצח הישראלי הכביר, בתרומת 'תודת לידה' למכון פוע"ה. הקמת משפחה מאפשרת לאדם להיות שלם. והלידה של נשמה חדשה, מחברת את ההורים אל הכלל ואל הנצח".