דילוג לתוכן

יום: ח׳ בניסן ה׳תשפ״ה – אפריל ב6, 2025

יש לכם שאלה?

הינכם מוזמנים לשאול את שאלותיכם. ניתן לשאול שאלות ממגוון רחב של נושאים.
אנו משקיעים מאמצים רבים למתן מענה בזמן אמיתי. אתכם הסליחה במקרים של עיכוב. אנו שומרים לעצמנו את הזכות לפרסם את השאלה והתשובה באתר, כמובן בדיסקרטיות. במידה ונשאלה שאלה באתר השו"ת, אנו רואים בכך הסכמה לפרסום השאלה, אלא אם כן צוין במפורש אחרת. סייעו בידינו להמשיך לתת מענה לשאלותיך…

הנחיות בעניין איפור וטבילה, לקראת פסח תשפ"ה

על פי ההלכה, אסור להתאפר בשבת ובחג באיפור רגיל, עקב איסורי 'צובע' ו'ממרח'. אישה שליל טבילתה חל בליל שבת או בליל הסדר שאחריו, ומשמעותי עבורה להיות מאופרת באותו לילה, ניתן להציע לה אפשרויות חלופיות, לפי סדר העדיפות ההלכתי הבא:
א. להתאפר כרגיל לפני שבת, ולטבול לאחר סעודת הלילה ללא האיפור (פתרון שיתאים רק לליל שבת).
(יש לבצע את כל הכנות הטבילה בערב שבת, כרגיל, ואח"כ להתאפר. יש לתאם עם הבלנית את פתיחת המקווה בשעה מאוחרת. לכתחילה יש להימנע מאכילת בשר ועוף בסעודה זו. לאחר הסעודה יש להסיר את האיפור בעזרת מים וסבון / חומר נוזלי מתאים / מגבונים-בעדינות שלא לסוחטם. כמו כן יש לצחצח שיניים היטב במברשת, אך דווקא באופן שאין הוצאת דם מוכרחת מהחניכיים כתוצאה מהצחצוח. תעיין בגופה היטב לפני הטבילה).
ב. להתאפר לאחר הטבילה באיפור אבקתי, הנושא תעודת הכשר לשימוש בחג/שבת.
(חומר כזה הינו משולל חומרי משחה/שמנים. לדעת פוסקים רבים אין בכך צביעה או מרוח. יש כמה חברות בעלות תעודת כשרות. כל שאר המוצרים בשוק, שאין להם אישור כשרות, אף אבקות – עלולות להיות אסורות בשימוש בשבת/בחג כי עלולות להכיל חומרים מדבקים, כל עוד לא ידוע אחרת. מידע לגבי חברות כשרות הידועות לנו – מובא לקמן, בעמוד הבא).

בעת השימוש באיפור האבקתי הכּשר, חובה להקפיד על ההוראות דלקמן:

1. אין לערבב באבקה חומר מדבק – כגון משחה/קרם, ולא לשים חומרים כאלו על הפנים קודם נתינת האבקה. על הפנים להיות יבשות קודם נתינת האיפור עליהם.

2. יש לייחד מברשת נפרדת לאיפור זה (מחשש שאריות איפור אסור ואיסור 'עובדין דחול').

3. יש להימנע מפיזור האבקה על הפנים בעזרת צמר-גפן/ספוגית (מחשש איסור צביעתן), אלא להשתמש במברשת בלבד.

4. אין ליצור גוון חדש – ע"י ערבוב אבקות בכלי.

5. יש המחמירים שלא להשתמש אף באיפור אבקתי, כשמדובר באיפור ששמים על הפנים בצורה מדויקת, כגון 'אייליינר', וכן בשפתון אבקתי. אך יש מקילים שניתן להשתמש גם באלו.

ג. להתאפר לפני שבת באיפור עמיד במים ולטבול עמו.
(כשאין לה אפשרות לטבול לאחר הסעודה או להתאפר באיפור אבקתי – ניתן לסמוך על הסוברים שהאיפור הרגיל אינו חוצץ. חובה להקפיד לעשות זאת באופן שהאיפור יישאר בשלימותו וכן בוודאות לא יימחה במים. לצורך כך יש לקבל הדרכה מתאימה מקוסמטיקאית).

 

שבת שלום וחג שמח
צוות רבני מכון פוע"ה

 

 

מידע מעודכן לניסן תשפ"ה – מוצרים כשרים לשימוש בשבת ובחג
(לשימוש רק ע"פ ההנחיות שניתנו בסעיף ב' שבעמוד הקודם)

מבדיקתנו בשוק האיפור עלה שיש כיום כמה וכמה חברות שיש להם אישורי כשרות לשימוש בשבת ובחג (חלקן גם פגשנו ובדקנו באופן אישי), דהיינו שעומדים בתקן של אבקה טהורה נטולה חומרים שמנוניים. ישנם שינויים המתהווים במהלך הזמן ויש לעקוב. מוצרים רגילים בשוק עלולים להכיל חומרים שמנוניים ולהיות אסורים בשימוש בשבת.

חובה לוודא שאכן ישנה תעודת כשרות ספציפית למוצר אותו רוכשים בחברות אלו, כיוון שלחלקן יש מוצרים מסוימים שאינם כשרים לשבת:

א. מינרז – Mineraz –

אתר

טלפון: 058-621-5000
(תינתן הנחה של 10% בהזנת קוד הקופון – 'פועה', באתר)

 

ב. איפור מינרלי כשר לשבת – Makeup4Shabbat –

אתרים:
https://www.facebook.com/Makeup4Shabbat

https://www.instagram.com/makeup4shabbat/

משווקת ראשית: הדר 054-2563570 (תינתן הנחה למי שתציין שהופנתה על ידי מכון פוע"ה).

ג. שבת מייקאפ – Shabbesmakeup –

אתר

 

ד. גאיה – – Gaya

אתר

הנחיות לקראת פסח שחל במוצאי שבת, לעניין חפיפה וטבילה

לקראת פסח תשפ"ה הבעל"ט שחל במוצאי שבת, צפויות לעלות שאלות סביב נושא הטבילה ודיני החציצה. להלן נפרט ונבאר את ההלכות הקשורות לנושאים אלו:
הקדמה
במציאות של חג הסמוך לשבת לא ניתן להסמיך את הכנות הטבילה לטבילה עצמה (עקב איסורי השבת והחג), אלא יש מרחק של זמן בין רוב ההכנות לבין הטבילה. אף על פי כן, לטבילה בזמנה יש ערך גדול מאוד, ולכן ריחוק החפיפה מהטבילה בימים אלו אינו מהווה סיבה לדחות את הטבילה בליל החג. להלן נפרט כיצד מתכוננים לטבילה כזו.
טבילה בליל שבת
אישה שצריכה לטבול בליל שבת שלפני הפסח תנהג בהכנות לטבילה כפי שנוהגת אישה שטובלת בכל ליל שבת: דהיינו, במהלך יום שישי תבצע את ההכנות הרגילות לטבילה (רחיצה, חפיפה, סירוק השיער, גזיזת ציפורניים והסרת חציצות). כמו כן, תאסוף ותקשור את שערותיה כדי למנוע היווצרות קשרים וסיבוכים בשערות. אחרי עיון בגופה – תטבול, בזמן בו נוהגת לטבול בכל ליל שבת (לאחר השקיעה / לאחר צאת הכוכבים).
טבילה במוצאי שבת – ליל החג
הכנות רבות לטבילה (כגון גזיזת ציפורניים, סירוק שיער ועוד) אינן יכולות להתבצע בשבת ובחג עקב איסורי מלאכה. לכן, יש לעשות את כל הכנות הטבילה (רחיצה, חפיפה, גזיזת ציפורניים, סירוק השיער והסרת חציצות שונות) ביום שישי י"ג ניסן. לאחר ההכנות, על האישה לאסוף ולקשור את שערותיה כדי למנוע היווצרות קשרים וסיבוכים בשערות.
עם זאת, יש הכנות שיש לעשותן סמוך לטבילה, כפי שנכתוב להלן:
* הישמרות מחציצות: לאחר ההכנות יום שישי, ועד הטבילה – יש להשתדל להישמר מהיווצרות חציצות. המנהג המקובל הוא שלא לאכול בשר ביום הטבילה, מחשש לשאריות שייתקעו בין השיניים, אך בשבת לא נהגו להחמיר בכך. אף על פי כן, יש להימנע מאכילת מאכלים שעלולים להשאיר שאריות שקשה מאוד להסירן.
* עיון הגוף והכנות סמוכות לטבילה: לכתחילה תמתין עם ההכנות עד לאחר 'צאת הכוכבים' ואמירת 'ברוך המבדיל בין קודש לקודש' (אם ממהרת מאוד ואינה יכולה להמתין לזמן זה – תשאל שאלת רב אם ניתן להתחיל בהכנות כבר לאחר 'שקיעת החמה').
ההכנות הנדרשות:
א. צחצוח שיניים היטב. לשם כך אפשר להשתמש במברשת שיניים עם מי-פה (ויש הנוהגות היתר להשתמש במשחת שיניים בשבת ובחג). ניתן גם להשתמש בחוט דנטלי שנחתך לפני שבת (ותיזהר שלא יישארו שאריות ממנו בין השיניים) או בקיסם. אם קרוב לוודאי שייגרם דימום מהחניכיים, האישה תנקה בזהירות את שיניה, ותשתמש במברשת רכה או בכל מה שיכול לסייע לניקוי ללא דימום.
ב. רחיצה של חלקים מהגוף שבהם מצטברים לכלוכים וזיעה. לשם כך אפשר להשתמש במים חמים שחוממו על ידי דוד שמש. כמו כן, תשתמש בסבון נוזלי ולא מוצק.
ג. עיון בגופה סמוך לטבילה, לוודא שהוא נקי מחציצות, בראיית העיניים ובמישוש בידיים. כמו כן, תעבור בעזרת אצבעותיה בין שערות ראשה וגופה כדי להפרידם.
*זמן הטבילה: הטבילה תהיה לאחר צאת הכוכבים (אפילו לנוהגות לטבול בערב שבת לאחר השקיעה).
בדיקות והפסק טהרה
כאמור לעיל, לכתחילה אין לדחות את הטבילה בליל שבת ובליל החג. כמו כן, אין לדחות את עשיית בדיקת 'הפסק טהרה' ושאר הבדיקות במהלך ימים אלו. קודם 'הפסק הטהרה' תדיח ותרחץ את 'אותו מקום' במים חמים (בשבת עצמה – רק כאלו שחוממו בדוד שמש) ותבצע בדיקת 'הפסק טהרה' ו'מוך דחוק' כרגיל.
מצוות עונה
גם בליל פסח (ליל הסדר) קיימת 'מצוות עונה' בליל טבילה.
איפור בחג ובשבת
לנשים רבות חשוב להיראות מאופרות לאחר טבילתן, אולם בשבת ובחג חל איסור להתאפר באיפור רגיל.
להנחיות לאיפור ביחס לטבילה בליל שבת וחג לחץ כאן
קושי בטבילה בליל הסדר
ליל הסדר הוא זמן שבו, על פי רוב, בני המשפחה מארחים או מתארחים, וטבילה בליל החג עלולה להיות מורכבת גם מבחינה זו. אף על פי כן, אנו ממליצים להשתדל לעשות מאמצים שלא לדחות את הטבילה, ולנסות למצוא פתרונות לעניין. בין הפתרונות האפשריים:
• אם מתארחים אצל המשפחה, להעדיף לדאוג למקום שינה ביחידת אירוח שאינה חלק מבית המשפחה המארחת, כך שלא יהיה צורך "להיעלם" מבית המשפחה לצורך הטבילה.
• אם שאר נשות המשפחה אינן יוצאות לבית הכנסת, ניתן לבקש "לצאת לבית הכנסת" יחד עם הבעל, ללכת למקווה ולאחר מכן לחזור יחד עם הבעל מהתפילה.
• יש מקומות בהם ישנה אפשרות לתאם עם הבלנית טבילה במקווה בשעה מאוחרת מאוד, לאחר סיום ליל הסדר. במקרה כזה, יש להקפיד לא לשכוח לבצע את הכנות הטבילה לאחר סיום ליל הסדר קודם הטבילה.
• במקום צורך, מותר (אם מרגישים בנוח) לשתף את אחת מנשות המשפחה בצורך ללכת לטבול כדי שהיא תוכל לעזור "ולחפות" על הטובלת.
• לצורך סיוע במציאת פתרונות יצירתיים נוספים, ניתן להתקשר למכון פוע"ה 02-6515050 בשעות הפעילות ולבקש לשוחח עם אחת היועצות של המכון.
• אם נקלעים למציאות בה מרגישים שהטבילה בליל הסדר כרוכה בקושי גדול ומעוניינים לדחות את הטבילה, מן הראוי לשאול שאלת חכם. ניתן להתקשר גם למכון פוע"ה ולשוחח עם אחד הרבנים המשיבים.
בברכת פסח כשר ושמח!
בית ההוראה של מכון פוע"ה