אנו שמחים לשתף את הציבור מהניסיון שהצטבר בבית ההוראה[1] של מכון פוע"ה בראשות הרב מנחם בורשטין שליט"א בנושא שמירת ארבעת המינים בטריותם.
מספר הרב בורשטין:
מחזה נפוץ הוא שבדקות הסמוכות לחג הסוכות בא אלי אדם ואתרוגו היקר בידו ושואל אותי – בבהלה- מה זה הפס החום שנולד באתרוג שלי? האם הדבר פוסל את האתרוג? בד"כ, הוא מאריך בסיפור כמה השקיע בחיפוש האתרוג וכמה דמים יקרים הוא עלה לו. אני מביט באתרוג, בצער, ואומר לו בפשטות: זו כווית קור מהמקרר.
– איך הרב יודע ששמרתי את זה במקרר? – לפי הכוויה. אז אם אני קונה את האתרוג לפני ראש השנה איך אני יכול לשמור עליו?
-אין שום צורך לשמור את האתרוג במקרר בוודאי לא בראש השנה שהמקרר בכל הבתים, אבל בכולם, עמוס לעייפה. כך קורה שהאתרוג השמור נדחף לקצה המקרר ומקבל מכת קור. אמנם, ברוב המקרים הכוויה אינה פוסלת אבל מורידה משמעותית מההידור.
על מנת למנוע צער מאחינו בית ישראל ממצבים כאלו ודומיהם, הנני מצרף צרור עצות שאספנו במהלך השנים ואשמח ,כמו תמיד, לשמוע מכם עוד רעיונות טובים.
אתרוג
– לצורך שמירת האתרוג אין צורך במקרר / מקפיא מספיק שהאתרוג לא יהיה בשמש או במקום חם.
– אפשר להשאירו בקופסתו אך להגן עליו בפשתן או צמר גפן או דברים אחרים המגנים מפני טלטלות. (יש המכניסים את האתרוג לשקית ניילון שמצד אחד שומר עליו יותר אך אם האתרוג "מזיע" הוא עלול להינזק).
– המעוניין לשמור על האתרוג לשנה הבאה יכניסו לשקית ניילון, ישאף ממנה את האוויר (וואקום) ויניחו במקום קריר ומוצל. אם אין באתרוג איזו מחלה הוא עשוי להחזיק שנה שלמה.
לולב
-הלולב צריך להישמר במקום מוצל וקריר. יש צורך לעוטפו בניילון . כמו כן, ניתן לשומרו בניילונים המשווקים לצורך נשיאתו אך צריך לבדוק שאכן הרוכסן נסגר כראוי. אין צורך לבטא כאן את אהבתכם לנוסטלגיה, רצוי לחדש מידי פעם את אריזת הניילון.
-ניתן גם לשמור (בשיטות הישנות) ע"י עטוף במגבת רטובה אך יש להיזהר מעובש ומכיפוף הלולב בעת הרמתו עם המגבת.
הדסים
-ההדסים יכולים להישמר בניילון אטום במקום קריר ומוצל, או בתוך הניילון הרגיל המשווק לנשיאת הלולב ושות' .
-עדיף בכל יום לשלוף את ההדסים (אצל האשכנזים יחד עם ה"קוישקלעך") ולהכניסם לשקית ניילון ולהניח במקרר במקום המתאים לירקות (לא קר במיוחד).
-בשנתיים האחרונות משווק ניילון ללולב שבתחתיתו יש חומר סופג לחות שאפשר להרטיבו וכך להשאיר את המינים שם. כמו כן, יש העוטפים בניילון שקנו להדסים ולערבות את המינים שנשארו בניילון המיוחד ללולב וכך זה נשמר יותר.
ערבות
-כמו ההדסים, אך יש לקחת בחשבון שאחרי כמה ימים עלי הערבה עלולים להיתלש. יש נוהגים להחליף ערבות (כמעט) בכל יום.
-אם הערבה נראית חצי יבשה ניתן ל"החיותה" ע"י שמשרים אותה בגיגית מים למספר שעות.
-כאשר מכניסים את הלולב ושות' לנרתיק הניילון כדאי להכניס את הערבות בצד הרוכסן ולהיזהר שלא יתפסו בו.
-זכרו בשנה הבאה שכדאי מאוד שלכל אחד יהיה עץ ערבות בגינתו.
-בשיעור שהעברתי השבוע והצעתי את הרעיון, אמר לי אחד הלומדים שהערבה מתפשטת עם שורשים רבים ועלולה להרוס את צנרת הביוב של הבית. עניתי לו שגם לרשעים של עם ישראל יש שורשים עמוקים והם רוצים להרוס את הביובים בימינו.
העיקר שנזכה גם למשמעויות הסמליות של ימים שמחים אלו.
חג שמח!
[1] בית ההוראה של מכון פוע"ה המשיב בדרך כלל בנושאי רפואה והלכה , הרחיב בשנים האחרונות את פעילותו ומשיב גם בכל הנושאים ובמיוחד בכל הקשור להלכה יישומית