דילוג לתוכן

האתר הוא לע"נ הורינו היקרים חיים וזהבה בלומרט ז"ל ושלום אברדם ז"ל ת.נ.צ.ב.ה.

חיסון קורונה בהריון לעומת חיסון תלידומיד

שלום.
קראתי שאתם ממליצים לקבל את חיסון הקורונה בהריון למרות שהוא לא נוסה כלל על נשים בהריון, אתם מקבלים את דעתם של רופאים שמשערים שלא יגרם נזק לעובר, רציתי לשאול, איך אוכל להיות בטוחה שלא יקרה לי, או לכל אחת, מה שקרה עם התלידומיד, גם אז אישרו את זה בהרבה מדינות וגם אז רופאים המליצו, פשוט זה לא עבר (מספיק) ניסויים קליניים, יש מישהו שיכול להבטיח לי שהפעם זה לא יקרה? אתם יכולים לקחת על זה אחריות?
שואלת בכנות, אולי פספסתי משהו.
תודה
קישור לניסוי של פייזר בו כתוב מפורש, בעמוד 44, שנשים בהריון לא השתתפו בניסוי: https://drive.google.com/file/d/1Ma4MosgOitTO3jKBnk7dKXY-Z2eoNSgx/view?usp=sharing

תשובת הרב אודי רט - רב משיב במכון פוע"ה

שלום וברכה,

השאלה לגבי התלדומיד היא שאלה מצויינת ומאפשר אכן להתמודד עם החששות שאנשים שונים מפריחים באופן לא מקצועי ולא מהימן.

מניח כי אם את שואלת על התלדומיד את ודאי קראת את ההיסטוריה של הנושא (ואם לא, אפשר לקרוא כאן בויקיפדיה לדוגמא) ויודעת כי מדובר על חיסון שהיה לפני כ 50 שנה.

עולם הרפואה נמצא בהליכי התקדמות מתמדת כל הזמן, הן ביכולת של הבנת חקר תהליכים, הן בבקרה ופיקוח על התליכים שונים, הן בשקיפות קיימת בתחומים רבים והיות העולם מחובר ברשתות במקומות רבים (לעומת משטרים בהם הבקרה והפיקוח והמידע מסונן ומוגבל לדוגמא).

האם אנחנו יודעים הכל על כל הליכי הרפואה שיש לפנינו, ודאי שלא, והרפואה נמצאת כל העת בהתקדמות מתמדת, אבל אני מניח כי את כמו כולנו לא חיה על גבעה, מגדלת את מאכלך לבד, לא עושה שימוש בתקשורת ודיגיטציה ועוד ועוד ולמעשה, מניח כי גם את לא רוצה לחזור עשרות שנים אחורה ביחס למענה הרפואי שהיה קיים, אל תוחלת החיים שהיתה בעבר (או קיימת כיום במדינות לא מתקדמות ומחזיקות רק ברפואה טבעית...), אלא עושה שימוש וצורכת את המענה הקיים כיום ואף נהנית ממנו כמו כולנו.

האם זה לא קצת מבלבל שהרפואה אומרת שאינה יודעת הכל, אולי, אבל למעשה זה כוחה של הרפואה שהיא ממשיכה לחקור, ממשיכה לבדוק, כמדומני שבכל שנות עבודתי בתחום הרפואה וההלכה, לא היה תקופה שמעתי רופאים אומרים את המילים "אנחנו לא יודעים", נוקטים בענווה, בהתבוננות, אומרים ובוחנים, נוקטים בזהירות ומתקדמים תוך כדי תנועה עם ההחלטות, עם המסקנות וגם יודעים לסגת ולחזור אחורה ולבחון את הדברים כל העת.

אני יודע את הדברים משיחות עם רופאים בכירים באופן אישי שאני סומך על יושרתם ומקצועיותם ומתוך המידע שמפורסם במקורות אמינים ומוסמכים (ובניגוד לכותרת היוצרות לא פעם בלבול).

ומכאן אעבור לדרכה של תורה, התורה ובעקבות זאת חז"ל מניחים לנו את היסודות כיצד לבחון את הדברים, רוב רופאים מומחיים, כיצד מקבלים החלטות ועוד ועוד, ומצווים אנו לשמור על בריאות הגוף שלנו, מצויים אנו לקיים את הדברים של ורפא ירפא.

ומה המציאות כעת, מה בין החיסון של הקורונה לחיסון תלידומיד, פערים גדולים.

מנגנון החיסון אינו חדש ומוכר מעל עשור, כיצד הוא פועל ומה התרגום שלו פורסם במחקרים רבים וחשוף לעיני כל (רק צריך לדעת לקרוא באתרים מההימנים), החיסון נבחן לעיני אנשי מקצוע רבים וגם גופים שונים והדברים כלל לא מתקרבים למה שהיה בעבר.

אנחנו יודעים כי מחלת הקורונה פוגעת באופן משמעותי ולא מבוטל כלל ברמות שונות, ובחודשים האחרונים רואים גם עליה בפגיעה בנשים הרות (אף שאין פגיעה נכון לעכשיו של הקורונה עצמה בעוברים).

האמירות של פגיעה בפיריון כמו האמירה של התלידומיד היא בדיוק הנסיון לייצר הפחדה לא מבוססת ללא מתן מידע מאוזן ומהימן.

ומכאן גם המסקנה, כאשר רוב מוחלט של הרופאים הבכירים העוסקים בנושאים אלו, אומרים בבטחון (אחרי שעל דברים רבים ידעו לומר לא יודעים) כי נכון להתחסן, האיגוד המקצועי של מיילדות וגניקולוגיה הישראלי ובארה"ב, מרכז הבריאות העולמי (WHO) מאפשר לנשים הרות להתחסן - אז אלו מידעים ומקורות מוסמכים ואחראיים.

ועוד דוגמא קלה כיצד מהלכים אימים באופן לא מקצועי, שאלתך (שברור לי כי נשאלה בתום לב מתוך רצון לברר, אבל מי שעושה בה כדי להשפיע על אנשים או שהוא בור או שאינו מבין במערכות אלו), מדוע החיסון לא כלל נשים הרות ומדוע היתה החרגה, התשובה לכך פשוטה.

כל מחקר נעשה במדורג, בשלב ראשון החריגו קבוצות שעליהם הבקרה צריכה להיות מוקפדת יותר, כדי לאפשר לייצר את האיזונים הנכונים לתקוף את המגיפה, כדי לעמוד בכללים.

אבל עם הזמן, יכלו באחריות לשחרר יותר ויותר את הרסן, עם ההבנה של המנגנון ובקרה שלו במיליוני חיסונים, בהליכים שונים, זו לא שינוי עמדות באופן שחולק על מה שהיה בהתחלה, זה נקיטה באחריות (ולנו אמרו בכירים מתחילת הדרך שאין באמת בעיה להתחסן בכל שלב, אלא שלקח זמן מתוך אחריות עד שהדברים נכתבו בצורה מסודרת, ובעיני זה שבח ולא להיפך)

וכעת הבוחר יבחר, האם הוא בוחר להאמין לקולות שכופרים במדעי הרפואה, מטיל רפש על רפאים בכירים וטובים המוסרים נפשם כל הזמן וביתר שאת השנה האחרונה או שבוחרים לקיים את ציווי התורה ורפא ירפא.

אני בוחר בדרך השניה, לקיים את ציווי ה' בזה, לא לחיות בעולם קונספרטיבי. איני עיוור וגם לי יש דברים שיש בהם ביקורת על המערכת וגם לעיתים על קבלת החלטות שונות, מאמין מאוד בחוות דעה שניה ועוד ועוד, אבל מרגלא בפומי, כי ויכוחים בעולם הרפואה ובין רופאים רק גורמים למצוא עוד פתרונות ועוד דרכים לפתור בעיות.

אני גם נותן מקום מתוך עולמי לרפואה משלימה, אבל כשמה כן היא, משלימה ולא חלופית.

ומעבר להכל, האם אנחנו לוקחים אחריות על כלל הציבור, או מוכנים לשים נפשנו בכפנו ולזלזל בכל מה שנאמר מסביב ולייצר סיכון עבור זקנים ומובגרים, נשים הרות ועוד.

אנחנו מתפללים כי במהרה הקב"ה יסיר כל חולי וכל מגיפה מהרה, אבל גם לנו יש חלק בכך!

לכי להתחסן, קחי עימך עוד כמה חברות ובני משפחה, קיימי את הציווי ורפא ירפא ובעה הקבה יפתח לנו פתח מלמעלה למגר את המגיפה

בשורות טובות

אודי רט

רב משיב מכון פועה

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

יש לכם שאלה?

השו"תים של פוע"ה