רקע רפואי
בניגוד לגבר, שאת הפוריות שלו ניתן בדרך כלל לבדוק באמצעות בדיקה אחת – בדיקת זרע (למידע על בדיקה זו), כדי לברר אפשרות לגורם שמעכב פוריות אצל האישה, יש לבצע בדיקות שונות ומגוונות. הסיבה לכך נובעת מכך שמערכת הרבייה האישה שונה במהותה ממערכת הרבייה של הגבר – היא מתבססת על מאגר הביציות שבשחלות, מהן תתפתח ותבשיל בדרך כלל רק ביצית אחת פעם בחודש, כשרק חיי אישות סביב אותו זמן יכולים להביא להריון.
בנוסף, מכיוון שההפריה ולאחריה תהליך ההיריון מתרחשים בתוך גוף האישה, הם יכולים להתרחש רק כשהאברים השונים במערכת, הרחם, השחלות והחצוצרות – תקינים, ורק כשניתנת תמיכה הורמונאלית תואמת.
ממילא, כל תקלה, הורמונאלית או פיזית, במהלך התהליך: בעיה הורמונאלית שפוגעת בביוץ, חסימה בחצוצרות, מבנה רחם לא תקין, בעיה הורמונאלית שפוגעת במערכת התמיכה שאחרי הביוץ וההפריה וכדומה, יכולה לפגוע בסיכויים של הפריה או של היריון תקין.
הבדיקות השונות
בדיקות ראשוניות
מדובר בבדיקות פשוטות יחסית, ולרוב אין צורך ברופא פוריות כדי לקבל הפניה לבדיקות אלו, אלא די ברופא נשים רגיל.
אנמנזה (תולדות המחלה)
במסגרת הבירור הראשוני חשוב לברר מהו הפער שבין וסת לווסת, וכמה זמן נמשך הדימום החודשי. מחזור תקין נע בין 26-35 יום. משך זמן קצר יותר או ארוך יותר עלול להעיד על הפרעות הורמונאליות שונות. וסת תקינה נמשכת 4-7 ימים. וסת ארוכה יותר עלולה להעיד על בעיות הורמונאליות או פיזיולוגיות שונות. זאת בנוסף לעובדה שווסת ארוכה בשילוב של מחזורים קצרים עלולים לגרום לכך שהביוץ יתרחש לפני הטבילה (למידע נוסף על ביוץ לפני טבילה>)
בדיקת פרופיל הורמונאלי
מדובר בבדיקת דם שנערכת בין היום ה-2-4 מתחילת הווסת, ומטרתה לספק מידע רב על הרמות השונות של ההורמונים שמשפיעים על הפוריות אצל האישה.
בדיקת ביוץ
א. בדיקת הביוץ על ידי סימנים גופניים, כדוגמת חום השחר וההפרשות הנרתיקיות אצל האישה.
ב. בדיקת הביוץ באמצעות שימוש בערכת ביוץ ביתית, שניתנת לרכישה בכל בית מרקחת.
ג. מעקב זקיקים – במסגרת בירור פוריות, כאשר רוצים לבדוק את הביוץ ואת התהליכים שמובילים אליו בצורה מדויקת, מומלץ לבצע מעקב זה. מדובר בבדיקות אולטרא סאונד שנערכות בימים המתאימים (החל מכשבועיים וחצי לפני הזמן הצפוי של הופעת הווסת הבאה), ומטרתן לבדוק האם ומתי מתפתח תהליך תקין לקראת ביוץ. את מעקב הזקיקים אפשר ללוות בבדיקות דם שמטרתם לזהות את העלייה בהורמונים השונים לקראת הביוץ.
בדיקת פרוגסטרון
בדיקת דם שנערכת כשבוע לאחר המועד המשוער של הביוץ, ומטרתה לבדוק האם אכן יש עלייה בהורמון הפרוגסטרון שמצביעה על כך שהתרחש ביוץ תקין.
בדיקה מתקדמת
עקב מורכבותה של הבדיקה שלהלן, היא לרוב אינה מתבצעת כבירור ראשוני, אלא רק בשלבים המתקדמים של הבירור, לרוב לאחר שהתבצעה גם הערכה של פוריות הגבר. לבדיקה זו יפנה בדרך כלל רק רופא פריון.
צילום רחם
בדיקת רנטגן שבמהלכה מוזרק יוד לחלל הרחם, שמתפזר ברחם ובחצוצרות ומודגם באמצעות צילום הרנטגן. מטרתה של הבדיקה לבדוק האם מבנה הרחם תקין, והאם החצוצרות, שהן האבר המקשר שבין השחלות לרחם, ובהן נעה הביצית אחרי הביוץ ומתרחשת ההפריה, פתוחות באופן תקין. כיוון שמדובר בבדיקה שכרוכה באי נוחות מסוימת, והסבירות למציאת בעיה בבדיקה זו נמוכה באופן יחסי, מקובל לבצע בדיקה זו רק לאחר שהתבצעו שאר בדיקות הפוריות ונשללו בעיות אחרות. כיוון שבדיקה זו כרוכה בהכנסת מכשור רפואי לתוך הרחם, היא מעוררת שאלות בתחום טהרת המשפחה.
לקריאה הלכתית מורחבת
מאמרים בנושא בדיקות פוריות
מדריך הלכתי מעשי לרב הפוסק בהלכות יום הכיפורים
הנחיות ליום הכיפורים תשפ"ד
צום לאישה שעוברת טיפולי פוריות – הרב ידידיה לביא
רפואה משלימה - התייחסות הלכתית






